24.4 C
Chișinău

Sute de oameni au reacționat la cazul calului, lăsat să înghețe pe un câmp: Animalul urmează a fi răscumpărat de la proprietarii care au decis să îl dea la carne | VIDEO

Sute de oameni au reacționat la cazul calului, despre care postul nostru de televizune vă spunea zilele trecute că a fost salvat după ce a stat priponit patru zile în câmp, pe viscol și ger, când în Republica Moldova fusese instituit cod portocaliu de vreme rea. Unii telespectatori au asigurat animalul cu fân pentru a avea mâncare în perioada de recuperare, după frigul pe care l-a tras. Iar o moldoveancă stabilită în Canada a trimis bani pentru a cumpăra armăsarul ca să nu ajungă înapoi la vechii proprietarii.

Vestita antrenoare de hipism, Tatiana Argint cea care a adăpostit calul spune că a rămas impresionată de numărul mare de moldoveni care au fost sensibilizați de povestea tristă a animalului și au venit cu o mână de ajutor pentru ca acesta să aibă ce mânca pe perioada de recuperare.

Însă cel mai neașteptat a fost gestul unei conaționale de-ale noastre stabilită în Canada.

„Acest caz trist despre Prinț a avut o rezonanță atât de mare, a ajuns la atâtea inimi că a ajuns povestea aceasta tristă tocmai în Canada. Eu cred că s-a întâmplat o minune pentru că anume în ziua în care trebuiau să vină așa numiții proprietari pentru ca să-l ia, exact în acea dimineață, am primit un transfer de bani din Canada de la doamna Elena. Grama, plecăciuni ei pentru fapta ei. Elena Grama, în fața la toată țara vă spun un mare mulțumesc pentru ce ați făcut și plecăciuni”.

La rândul ei, Elena ne-a spus că a avut un sentiment de bucurie că a fost salvat calul.

„I-am simțit durerea ca și cum am fost eu”, a afirmat ea.

ELENA GRAMA, moldoveancă stabilită în Canada: „Eu doresc ca toată lumea în Moldova să aibă grijă de animale, să le simtă durerea, căci sunt ca și noi numai că în diferite forme. Dumnezeu le iubește și pe ele ca și pe noi. Eu sper că legile în Moldova se vor schimba și vor fi mai stricte când este vorba de abuz de animale”.

Tatiana mai spune că starea armăsarului nu este una bună și recunoaște că chinurile prin care a trecut nu s-au lăsat fără consecințe. Animalul este extrem de slăbit și are nevoie de tratament și o îngrijire mai specială, de lungă durată.

„Starea lui este una foarte complicată. El inițial a fost trecut pe o doză mare de antibiotic, apoi i-am administrat antibiotice intramusculare, îi făceam perfuzii și totodată îi făceam frecții la picioare care au avut de suferit de la ger. Cred că va trebui vreun an și jumătate ca să îi lecuim piciorul care a avut cel mai mult de suferit. Este un proces foarte meticulos. Piciorul se întoarce în poziția opusă, din această cauză i se poate rupe ligamentul, de asta masajul trebuie făcut foarte atent și cu multă răbdare”.

Pentru că acest proces de recuperare va fi unul de durată și necesită pe lângă grijă și răbdare, medicamente și mâncare, Tatiana vine cu încă un apel către societatea noastră, pe care ea o consideră săritoare la nevoie.

„Caii nu sunt automobile, cai nu stau pur și simplu în garaj. Ei au nevoie de mâncare de 3 ori pe zi și iubesc foarte mult zahărul, morcovul, merele sfecla roșie, dar cel mai important este fânul. Vara trecută eu am cumpărat hrană pentru caii pe care îi am în grajdul meu și nu am prevăzut mâncare mai multă”.

Antrenoarea, împreună cu Natalia, tânăra care a salvat animalul de la ger și l-a adus la adăpost la grajdul Tatianei, cred că doar o minune și bunătatea oamenilor a făcut ca armăsarul să nu ajungă înapoi pe mâinile vechilor proprietari care le-a amenințat pe femei cu dosar penal.

„Ea a spus că a scris plângere penală la poliție că o să fac pușcărie pentru că am furat calul. A spus că sunt o hoață și am furat calul și sunt o mincinoasă”.

Am telefonat oamenii legii pentru a afla mai multe despre amenințările aduse femeilor, care au salvat calul, însă oamenii legii infirmă faptul că a fost depusă vreo plângere penală pe numele lor.

Totodată, Natalia stati, ofițer de presă al Poliției Capitalei, spune că vechii proprietari ai calului nu au mai înaintat pretenții după ce și-au primit banii. Aceștia însă vor suporta o pedeapsă pentru cruzime față de animale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE