Primăria va achita pentru funcționarea grupelor cu program prelungit, dar banii nu vor fi pentru toți copiii. De finanțare vor beneficia doar familiile social-vulnerabile, fiind vorba de în jur de 6000 de copii. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban. Acesta a adăugat că restul părinților vor fi obligați să plătească între 360 și 690 de lei pe lună, în funcție de numărul de ore. Reacția reprezentanților PAS o vedeți în material.
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că Primăria nu a suspendat grupele cu program prelungit, dar, în același timp recunoaște că acest serviciu, de care beneficiau 40 000 de copii, nu va mai fi gratuit, așa cum a fost până la 1 ianuarie 2024.
În cadrul grupului de lucru, format din directorii școlilor, juriști, contabili de la primărie, Ceban spune că s-a decis uniformizarea prețului pentru prestarea serviciilor grupelor de program prelungit.
ION CEBAN, primarul. mun. Chișinău: „S-a ajuns la o formulă: 360 de lei pentru trei ore prelungite și 690 de lei pentru șase ore cu prelungirea programului. Iar Primăria Chișinău, pentru cei care vin din familii socialvulnerabile – circa 6 mii de copii, va achita integral aceste costuri, inclusiv masa pentru aceste categorii”.
Potrivit municipalității, după ce vor achita noua taxă părinții vor primi un bon de plată. Astfel, spun autoritățile, vor fi evitate plățile neformale, care ar fi fost colectate anterior pentru activitatea grupelor cu program prelungit, asta deși programul era susținut financiar în totalitate de Primărie.
După anunțul conducerii Primăriei, Zinaida Popa, consilierul Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul Municipal Chișinău, a declarat că plățile instituite sunt ilegale.
ZINAIDA POPA, consilier PAS în CMC: „Ceea ce a propus dumnealui cu privire la colectarea de bani pentru grupele cu program prelungit, la etapa actuală este o ilegalitate. Sunt colectări de fonduri ilicite. Această decizie cu privire la colectarea acestor bani pentru grupele cu program prelungit trebuie să o ia CMC. Noi, consilieri PAS susținem că acest proiect trebuie să fie finanțat în continuare din fondul bugetului municipal Chișinău”.
Amintim că, zilele trecute primăria Chișinău a anunțat că achitarea pentru grupele cu program prelungit în clasele primare a fost lăsată de primărie la latitudinea părinților. Șeful direcției municipale Educație a invocă lipsa banilor în buget.
De cealaltă parte, părinții care muncesc s-au declarat dezamăgiți de situație și au lansat o petiție prin care au cerut primăriei să găsească banii necesari.
Anterior, primarul Ion Ceban acuza autoritățile centrale de finanțare insuficientă și le chema să aloce bugetului municipal mai mulți bani din cel central pentru contribuții sociale. El declara că municipiul Chișinău varsă în Trezorerie 23 de miliarde de lei la bugetul național, însă doar 2,8 miliarde de lei sunt întoarse înapoi în bugetul municipal.
În reacție, Ministerul Finanțelor menționa că în bugetul de stat pe anul 2024 nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, pe dimpotrivă, a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.