24.4 C
Chișinău

PLDM cere PAS să renunțe la organizarea referendumului într-o zi cu prezidențialele: Implică riscuri majore pentru țară | VIDEO

Partidul Liberal Democrat din Moldova cere conducerii politice a Republicii Moldova în frunte cu Maia Sandu să renunțe la ideea organizării unui referendum în ziua alegerilor prezidențiale. Membrii PLDM susțin că această decizie este una extrem de periculoasă pentru viitorul țării noastre, iar „PAS încearcă să monopolizeze politic ideea integrării europene a Republicii Moldova. Contactați de noi, reprezentanții Președinției nu ne-au răspuns pentru o reacție, iar cei de la PAS au refuzat să comenteze declarațiile.

PLDM, într-o declarație, constată că „decizia de inițiere a unui referendum privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană în ziua alegerilor prezidențiale este una extrem de periculoasă pentru viitorul Republicii Moldova. Dincolo de tentativa de a manipula opinia publică în favoarea Maiei Sandu, această mișcare reprezintă şi un exercițiu periculos ce implică riscuri majore pentru țară. Acest referendum va afecta serios integritatea scrutinului prezidenţial fiind perceput din start ca un tertip politic de partenerii de dezvoltare, dar în primul rând de către cetățeni, drept o deraiere de la democrație”, se mai spune în mesaj.

De asemenea, PLDM susține că, „în loc să inventeze exerciţii politice şi electorale, care să le aducă dividende partinice, guvernarea PAS trebuie să se întoarcă la valorile democratice și să abordeze problemele concrete ale cetățenilor, așa cum a promis oamenilor în alegerile parlamentare din 2021. Utilizarea unor tactici contestabile și manipulatorii nu va face decât să slăbească credibilitatea parcursului european al Republicii Moldova în fața oamenilor și să ducă țara într-o direcție periculoasă„, mai punctează cei de la PLDM.

Astfel, PLDM face apel la cei de la guvernare şi cere PAS în frunte cu Maia Sandu să renunțe la organizarea referendumului, având în vedere consecințele grave care pot afecta Republica Moldova și cetățenii ei.

Am solicitat o reacție la aceste declarații de la purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare PAS, dar Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează cele menționate de PLDM. Serviciul de presă al Președinției nu ne-au răspuns deocamdată la solicitarea expediată pentru o reacție.

Amintim că în 24 decembrie, Maia Sandu a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte. Tot atunci, ea a cerut Parlamentului să organizeze în toamna viitoare un referendum privind aderarea RM la UE.

Ea spunea că voința cetățenilor este cea care contează și la toamnă cetățenii vor trebui să decidă dacă își doresc să meargă înainte, să muncească pentru proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova sau dacă vor să se întoarcă în trecut. Recent, premierul Dorin Recean a declarat că „e ceva normal” ca referendumul să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale și nu vede de ce l-am face separat.

”Eu sper că putem să facem acest demers către cetățeni într-un exercițiu.

Nu văd de ce l-am face separat, cu atât mai mult că președinta Maia Sandu este în fruntea acestui efort de integrare europeană, și atunci, cumva ar fi congruent și consistent, adică ceva normal ca aceste lucruri să se întâmple împreună.

Trebuie să vedem care sunt reglementările legale în acest sens, dar opțiunea pe care vrem să mergem este să le organizăm concomitent, în aceeași zi”, a declarat Recean.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE