7.7 C
Chișinău

Cetățenii cu încălzire autonomă, indignați de facturile mari pentru „tranzitul termic”: Sumele sunt de ordinul miilor și am rămas fără compensații | VIDEO

Mai mulți locuitori ai capitalei, ale căror apartamente sunt deconectate de la sistemul centralizat de încălzire, s-au plâns postului nostru de televiziune că primesc facturi mari pentru căldura care trece prin apartamentele lor prin conductele sistemului de încălzire. La rândul său, directorul interimar al întreprinderii Termoelectrica, Iurie Rozlovan, a declarat că sumele corespunzătoare au crescut din cauza majorării generale a tarifelor. El a sugerat ca acei consumatori care nu sunt de acord cu facturile pe care le-au primit să meargă să depună o cerere. Potrivit lui, până în prezent, au fost recepționate aproximativ 200 de cereri de la consumatori. Mai multe detalii vedeți în reportajul ce urmează.

Una dintre persoanele cu care am stat de vorbă este o pensionară care stă cu fiica ei într-un apartament cu trei camere pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani.

Femeia ne-a povestit că, anul trecut, la fel ca și ceilalți locatari ai blocului, a renunțat la încălzirea centralizată și s-a conectat la cea autonomă. În toți acești ani, femeia spune că a plătit tranzitul termic, dar nu a primit niciodată asemenea facturi atât de nebune, cum le numește chiar ea. Potrivit pensionarei, în factura curentă de plată, figurează aproximativ o mie de lei pentru căldura de tranzit.

ANA, pensionară: „Au fost 5% pentru prima oară în 2001, atunci când am instalat încălzirea autonomă. Dar, am instalat-o de ce…? La etajul doi era atât de frig încât copii purtau pâsle în casă. A fost totul bine. Și aceste conducte – mai întâi achitam 5% apoi 10, după 20%…Unde mai mult?”.

În aceeași situație s-au pomenit și alți locatari. Potrivit unora dintre ei, plățile s-au triplat față de anul trecut.

MIHAI: „În calitate de proprietar al unui sistem autonom de încălzire, am plătit 1.780 de lei pentru tranzit pentru luna decembrie. Prima lună a fost pentru noiembrie, au fost 12 zile și am plătit 737 lei. Pentru 12 zile, dar pentru o lună 1780 lei”.

„Nouă ne-a venit 3500-3800, este foarte mult. Și dacă o să mă oblige să achit 1500 pentru această țeavă, mă scuzați. Noi o să achităm doar ceea ce vom consuma. Dar pentru această țeavă care nu încălzește deloc – mai ales când închidem boilerul, în apartamentul nostru sunt 11-12 grade. Ce e asta? Haos total”.

Oamenii spun că unii proprietari de apartamente au contactat deja furnizorul – compania Termoelectrica, iar acolo li s-a spus că totul este conform legii.

MIHAI: „Parcă ne-au explicat, dar nu am înțeles nimic, pentru că atunci când a mers vorba de compensații, apoi în presă s-a spus că ar exista compensații, doar că trebuie să ne înscriem pe site-ul guvern.md. M-am înregistrat ca și anul trecut. Anul trecut mulțumesc – am primit-o. Anul acesta nu am primit nimic. Nu am cheltuit gaz, pentru că nu locuiește nimeni la mine în apartament, dar temperatura nu a fost mai mică de 18 – mai ales că pereții sunt izolați, am plătit, pot să vă arăt”.

Reprezentanții companiei „Termoelectrica” susțin că facturile mai mari sunt cauzate de noua metodologie aprobate în octombrie anul trecut, conform căreia toți consumatorii, chiar și cei deconectați, trebuie să plătească pentru conductele care trec prin apartament, precum și pentru încălzirea altor zone din interiorul casei.

Directorul Termoelectrica, Iurie Rozlovan, a declarat, într-o conferință de presă din 18 ianuarie, că mărirea facturilor la încasări este asociată cu o creștere generală a tarifelor, neexistând niciun motiv de modificare a formulelor de calcul.

IURIE ROZLOVAN, director interimar „Termoelectrica”: „Toate apartamentele, mai ales astea debranșate, trebuie să contribuie la niște lucruri esențiale într-un bloc. E vorba de locurile de uz comun, avem scara casei, etajul tehnic, subsolul, toți trebuie să contribuie într-o măsură oarecare la încălzirea suprafețelor respective. coloane transite vor fi trebue calculate…”.

Iurie Rozlovan a mai precizat că în cazul în care un consumator nu este de acord cu suma plății, poate contacta Termoelectrica, unde va fi efectuată o analiză pentru a stabili dacă noile formule de calculare a plăților au fost aplicate corect pentru fiecare consumator.

Potrivit lui Rozlovan, în 2022-2023 tariful pentru căldură a fost de 2.854 lei pe Gcal, iar până la sfârșitul anului trecut a crescut la 3.267 de lei. Acest lucru a afectat și valoarea plății pentru „căldura de tranzit”. În plus, în sezonul trecut de încălzire, majoritatea consumatorilor au primit compensații, dar anul acesta, din 25 de mii de apartamente cu sisteme autonome, 16 mii au rămas fără ajutor.

Înainte de schimbarea metodologiei, acești consumatori plăteau 10% din costul energiei termice pe metru pătrat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE