18.3 C
Chișinău

După ce au eliminat regimul Duty Free, autoritățile anunță că se află în căutarea investitorilor pentru unele active ale Aeroportului Chișinău, inclusiv a spațiului magazinului | VIDEO

Agenția Proprietății Publice caută potențiali investitori pentru unele active ale Aeroportului Internațional Chișinău. Este vorba despre trei licitații cu strigare care vizează spațiile cunoscute ca Zona Sterilă și Duty Free, fiind vorba de 10 unități, cu suprafața totală a lotului de peste 5 mii de metri pătrați.

La 18 ianuarie 2024 a fost anunțată deschiderea licitației privind transmiterea spațiilor Aeroportului Internațional Chișinău, inclusiv Zona Verde și Duty Free.

Printre acestea, „un depozit de aproximativ 130 m.p, chiria căruia constituie 15 euro metrul pătrat și un magazin cu debarale care se întinde pe o suprafață de peste 940 de metri pătrați, pentru chiria unui metru pătrat al căruia se va achita 80 de euro. În lista spațiilor propuse spre închiriere se mai regăsesc 4 spații de alimentație publică, cu suprafața ce variază de la puțin peste 40 la aproape 693 de metri pătrați, iar prețul pentru arendarea lor – de la 30 la 50 de euro pentru un metru pătrat. Pentru închirierea altor 2 magazine de 18,7 și respectiv 29,2 metri pătrați este anunțat un preț de 80 de euro metru pătrat. Cu o suprafață de peste 2.468 metri pătrați, pentru închirierea cantinei aerogării este solicitat un preț de 10 euro pentru un metru pătrat”.

Amintim că, regimul duty-free a fost eliminat în Moldova pe 3 noiembrie 2022, la inițiativa ministrului Economiei, Dumitru Alaiba. Scopul declarat al inițiativei ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, era promovarea principiului de echitate fiscală, prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile comerciale din zonele vamale.

Totodată, se estima că acest proiect de lege va aduce adițional 500 de milioane de lei la buget, fapt contestat de experți.

Economistul de la centrul Expert-Grup, Stas Madan, a criticat dur inițiativa lui Alaiba, susținând că este un derapaj de la principiile economiei de piață, pentru că a fost promovată fără o analiză de impact, deși influențează activitatea de întreprinzător.

„Pe alocuri, suntem în dezacord, pe alocuri, suntem pe aceeași notă”, ne-a spus în reacție Dumitru Alaiba.

Acesta mai afirma că de la eliminarea acestui regim nu vor dispare însăși magazinele din zona de aeroport, de exemplu. Totuși, chiar dacă activau cu achitarea tuturor impozitelor și taxelor acestea au fost închise.

„Vom elimina și această ultimă schemă de care beneficiază acest grup criminal”, a scris Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

În reacție, DFM SRL compania care administra magazinele duty-free, controlată de investitori străini, declara că nu este afiliată politic și nici nu a fost vreodată, își desfășoară activitatea legal și oferă aproximativ 300 de locuri de muncă, și este un contribuabil mare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE