Un grup de asistenți personali au venit astăzi indignați la Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului ca să ceară anularea deciziei autorităților municipale de reducere la jumătate a salariului și concediere a unora dintre ei. Șefa interimară a direcției, Ana Bezobrazova, a promis că va oferi un răspuns la petiția semnată de părinți și asistenți sociali în termen de 10 zile calendaristice.
Majoritatea celor veniţi la Direcţia Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului sunt părinți, asistenți personali ai copiilor săi, mulți dintre care au diagnostice severe și trebuie să fie supravegheaţi non-stop. Este o muncă grea, subliniază părinții, care şi aşa este prost plătită, iar ultima decizie a autorităților capitalei îi pune în condiții insuportabile.
ALINA ULGU, asistentă socială personală: „Suntem transferați la jumătate de normă, până la asta eram înregistrați ca asistenți personali cu normă întreagă – 40 de ore de lucru pe săptămână. Iar în prezent, am fost transferați la 20 de ore de lucru. Pentru noi asta înseamnă că pur și simplu suntem aruncați dincolo de pragul supraviețuirii”.
CRISTINA, mama unui copil cu nevoi speciale: „Sunt asistenta personală a copilului meu, iar când ea va merge la școală, bineînțeles, voi merge cu ea. Şi aşa sunt alături de ea 24 ore şi 7 zile pe săptămână. Dacă merg la muncă, trebuie să angajez o altă persoană. Am aflat de la alte mămici că bonele vor 10-15 mii de lei minim. Iar noi, ca asistenți personali, suntem plătiți cu 5 mii, unii cu 4 mii, alţii cu 3 mii. Şi acum vor să reducă sumele cu 50%. Cum poți trăi din acești bani? Acum câteva zile am primit o factură pentru gaz de aproape 7 mii de lei”.
Asistenții personali veniţi la Direcţia Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului sunt revoltați că autorităţile, cred ei, încearcă să facă economii pe seama lor.
OLGA ŢEŢEANU, mama unui copil cu nevoi speciale: „Nu s-a schimbat nimic față de anul trecut, copiii noștri continuă să aibă nevoie de noi 40 de ore, cel puțin. Noi nu le oferim copiilor noștri 20 de ore pe săptămână, pur și simplu nu este realist și este ilegal. Noi lucrăm în fiecare zi de dimineață până în noapte”.
Asistenţii personali mai susțin că această decizie a fost luată fără consultarea lor. La rândul său, reprezentanta Direcţiei a declarat că discuţii au avut loc.
ANA BEZOBRAZOVA, șefa interimară a Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului: „Asta nu este adevărat, dar și la timpul de evaluare când a fost însuși procedura de evaluare, la dosarele care erau întrebări se sunau asistenții personali imediat la fața locului. Se sunau, se întrebau, se întrebau, se evaluau. Asistenții personali încă odată zic, au câte un șef de serviciu care cunoaște toată situația”.
După discuția cu asistenții personali, Ana Bezobrazova a promis că toate cererile vor fi analizate de o comisie specială, iar un răspuns va fi oferit în termen de 10 zile calendaristice.
ANA BEZOBRAZOVA, șefa interimară a Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului: „Fiecare comisie, fiecare situație aparte se examinează. Fiecare situație se decide o decizie anumită, mai departe șeful de serviciu care ghidează asistentul începe un dialog, le explică, le arată. Până la comisie șeful de serviciu a făcut o adunare, spunând vom face adunare, adunați vă rog dosarele și discutați cu asistenții”.
Am solicitat un comentariu la declarațiile și revendicările asistenților personali de la Primăria Capitalei. Purtătoarea de cuvânt, Natalia Ixari, a declarat pentru Canal 5 că poziția administrației orașului în această problemă nu s-a schimbat.
NATALIA IXARI, purtătoarea de cuvânt a Primăriei: „Reacția primăriei nu s-au schimbat sau poziția primăriei nu s-a schimbat de la o zi la alta, este tot aceeași poziție. Au fost depuse amendamentele pentru acest caz ca aceste servicii să fie prestate atât în Chișinău, cât și în toată Republica. Au fost depuse un proiect de lege la Parlament de către deputat”.
Potrivit dispoziţiei semnate în 3 ianuarie, de șeful Direcției Sănătate și Protecție Socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, toți asistenții sociali personali care sunt pensionari, 190 de persoane, care anterior primeau salarii din Fondul de sprijin al populației, vor fi demişi. Restul de 2.100 de asistenți personali vor fi salarizaţi doar cu jumătate de normă.
Anterior, reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat că sarcina asupra bugetului municipal a crescut semnificativ și din acest motiv nu este posibilă plata integrală a salariului asistenților sociali personali.
Până la asta, primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a acuzat autoritățile centrale de finanțare insuficientă a municipiului și le-a cerut să aloce mai mulți bani Capitalei pentru programele sociale. El a afirmat că municipiul Chișinău transferă 23 de miliarde de lei în bugetul public, de unde doar circa trei miliarde de lei sunt returnate capitalei.
În replică, Ministerul Finanțelor a precizat că în bugetul de stat pentru 2024 nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipiului Chișinău, ci, dimpotrivă, a crescut cu aproximativ 39,5 milioane de lei.