18.3 C
Chișinău

Procurorii cer șapte ani de închisoare pentru Vlad Filat: Fostul premier este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Ce declară avocații acestuia | VIDEO

Procurorii cer șapte ani de închisoare pentru Vlad Filat, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Acuzatorii solicită sancțiunea în dosarul în care fostul premier este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

De asemenea, aceștia au solicitat încasarea de la Filat, în contul statului, 12,8 milioane de lei, drept contravaloarea sumei ce a constituit obiectul spălării banilor.

Despre aceasta scrie Ziarul de Gardă, potirvit căruia, procurorul de caz Nadejda Busuioc a citit pledoaria în cadrul ședinței de vineri, 19 ianuarie, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

În replică, avocații lui Filat au declarat că afirmațiile procurorului conțin contraargumente la probele prezentate de ei și nu demonstrează vinovăția fostului prim-ministru.

Am încercat să luăm o reacție de la ex-premierul Vlad Filat, dar acesta nu ne-a răspuns la apel. În schimb, el a declarat pentru Ziarul de Gardă că dosarul este lipsit de probatoriu și procurorul ar fi trebuit să renunțe la învinuire.

„Eu sper că instanța va examina obiectiv și legal probele și argumentele aduse în instanță și va lua o decizie. Pe mine mă interesează să fie o decizie legală. La baza acestui dosar este pusă condamnarea precedentă, care prin decizia CEDO s-a constatat că a fost un dosar nedrept, în baza unor ședințe cu ușile închise, fără audierea martorilor. De aceea, pentru mine este straniu că procurorul insistă să meragă înainte”, a declarat Vlad Filat pentru Ziarul de Gardă.

Dosarul în care expremierul este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari a fost transmis în instanță în 2018, prima ședință de judecată având lor în ianuarie 2019. Fostul premier este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Amintim că Vlad Filat a executat paru ani și 2 luni de închisoare în dosarul de trafic de influență și luare de mită în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Instanța i-a recompensat astfel deținerea în „condiții inumane și degradante”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE