10 C
Chișinău

Președintele CSM, Sergiu Caraman, ridică un salariu lunar de 38.000 de lei: „Este cea mai mare leafă din sistemul justiției” | VIDEO

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii ridică un salariu lunar de 38 de mii de lei. Despre asta a anunțat chiar șeful CSM, Sergiu Caraman. El susține că aceasta este cea mai mare leafă din sistemul de justiție din Republica Moldova.

În cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, magistratul a declarat că salariul său a fost majorat după evaluarea integrității și profesionalismului, menționând că toți judecătorii care vor promova vetting-ul vor ridica salarii de două ori mai mari.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: „Salariul meu nu este salariul ridicat de fiecare judecător din țară, pentru că eu am promovat procedura de prevetting. 00.39-01.08 Salariul pe care l-am primit luna trecută se ridică la 38 de mii de lei, pe card. Este salariul de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, este cel mai mare salariu plătit în sistemul de justiție de la noi din țară și în plus, am promovat procedura de pre-vetting”.

Ce ține de salariul unui judecător al Curții Supreme de Justiție, Caraman susține că acesta depinde de faptul dacă a promovat sau nu procedura de vetting. Potrivit lui, în prezent, la CSJ doar un singur judecător a promovat procedura de vetting.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: „Salariul unui judecător CSJ care a promovat evaluarea s-ar ridica aproximativ la salariul pe care-l primesc eu. Un judecător din prima instanță, care a promovat evaluarea, are un salariu de 28-30 de mii de lei. Până la vetting, salariul unui judecător din prima instanță Constituția 17 mii de lei. După vetting sau dublat aproape salariile. După vetting, salariul unui judecător va fi unul decent. Chiar în statele din imediata apropiere, Ucraina și România, salariul unui judecător este de două ori mai mare decât salariul judecătorilor de la noi. Este și un studiu făcut că din toată Europa, cel mai prost plătiți sunt judecătorii de la noi din țară”.

hiar și în condițiile dublării salariilor, președintele interimar CSJ spune că lefurile în sistemul justiției din Republica Moldova sunt cele mai mici din Europa.

Menționăm că, în urma rezultatului promovării procedurii de pre-Vetting, președintele interimar al CSM ridică un salariu mai mare decât președintele țării, care potrivit declarației de avere și interese personale, ridică lunar 21 950 de mii de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE