10 C
Chișinău

Noi ajustări, propuse de Ministrul Justiției la procedura de alegere a Procurorului General. Subiectul, exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului | VIDEO

Ministrul Justiției a venit cu completări și ajustări la subiectul ce ține de modificările la Legea Procuraturii, pentru alegerea procurorului general. Veronica Mihailov-Moraru susține că propunerile Guvernului vizează, în special, necesitatea de concretizare a criteriilor de evaluare a candidaților și a procedurii de vot. Documentul urma să fie examinat astăzi în parlament, dar a fost scos de pe ordinea de zi la solicitarea autorului.

Veronica Mihailov-Moraru a ținut să precizeze că Guvernul a susținut conceptul proiectului de lege privind modificarea Legii Procuraturii, dar cu condiția luării în considerare a observațiilor și propunerilor de îmbunătățire expuse în aviz, cum ar fi necesitatea de a concretiza criteriile de evaluare și procedura de vot, precum și corelarea normelor din diferite legi pentru a elimina divergențele de ordin practic.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Aceste aspecte sunt necesare, inclusiv în contextul Raportului Comisiei de la Veneția cu privire la standardele europene privind independența sistemului judiciar, care a statuat că este important ca metoda de selecție a procurorului general să fie de așa natură încât să câștige încrederea publicului și respectul puterii judecătorești și al celorlalte profesii juridice”.

În cadrul unei emisiuni de la Realitatea.live, deputatul PAS, Olesea Stamate, care este și președinte al Comisiei Juridice Numiri și Imunități a declarat că prin acest proiect se dorește eliminarea unui potențial risc de trucare a concursului pentru funcția de procuror general.

OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Noi avem un Consiliu Superior al Procurorilor care tocmai a trecut pre-vetting-ul. Vreau să am încredere în membrii CSP că vor face un concurs transparent, bazat pe merite. Asta ne cere și Uniunea Europeană, care spune că Republica Moldova trebuie să asigure desfășurarea concursurilor, în special, în domeniul justiției, transparent și după merit. Este considerat prea mare riscul trucării concursului, nu e vorba de neîncredere în actuala componență CSP, cât mai degrabă de riscurile trucării concursului, fapt demonstrat de experiența ultimilor ani când s-au organizat diverse concursuri”.

Pe 28 decembrie 2023, un proiect de lege ce predevede noi reguli de selecție a Procurorului General a fost votat, în prima lectură, de 57 deputați PAS. Astfel, Procurorul general va fi ales în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor.

Candidații la funcția de procuror general vor fi evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților.

Pretendentul care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți în cadrul unei ședințe cu cvorum, va fi propus Președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat. acum două zile însă, 17 organizații neguvernamentale din Republica Moldova au semnat o declarație publică prin care solicită retragerea proiectului de lege. Potrivit semnatarilor, acesta reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a Procurorului General și reprezintă un regres față de situația existentă.

Și membrii Consiliului Superior al Procurorilor au emis o declarație prin care își exprimă îngrijorarea referitor la rapiditatea elaborării și promovării proiectului de lege în speță în lipsa unei preocupări autentice din partea autoritălilor competente de a asigura timp suficient celor implicați in consultări pentru evaluarea plenară a textului propus pentru regulile ce urmează să fie instituite.

Purtătorul de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru ne-a spus că Procuratura Generală s-a expus prin aviz la proiectul de lege respectiv, în esență fiind aduse anumite critici și propuneri de îmbunătățire. Amintim că la concursul privind ocuparea funcției de procuror general, lansat de CSP participă șase persoane.

În prezent, procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru al CSP în baza unor criterii aprobate de consiliu și cu argumentarea punctajului acordat pentru fiecare candidat. Punctajul obținut de candidat este media punctajului oferit de toți membrii CSP, care au evaluat candidatul. Punctajul final se publică pe pagina oficială a CSP.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis la finele lunii septembrie curent prin decret prezidențial.

Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE