Conducerea Autonomiei Găgăuze susțin că amendamentele la Codul Fiscal care modifică mecanismul de rambursare a TVA pentru autonomie, încalcă drepturile socio-economice de bază ale populației din regiune și sunt discriminatorii. Acest lucru se precizează într-un apel adresat reprezentanților misiunilor diplomatice din Moldova. Autoritățile găgăuze se tem că modificările legislative ar putea amenința însăși existența autonomiei și susțin că au fost efectuate cu încălcarea Cartei europene a autonomiei locale. Textul apelului a fost publicat pe site-ul NSG. Postul nostru TV a apelat la autorul inițiativei legislative de introducere a amendamentelor, deputatul PAS Radu Marian – acesta a spus că nu comentează declarațiile politicienilor găgăuzi, dar a vorbit mai devreme pe această temă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat postului nostru TV că nu comentează declarațiile politice.
În scrisoarea semnată de bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și de președintele Adunării Populare din regiune, Dmitri Constantinov, se spune că în 5 octombrie 2023, Parlamentul Republicii Moldova, ignorând prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, a adoptat Legea prvind modificarea articolului 6 din Codul Fiscal, care urmăreşte reducerea bruscă a veniturilor bugetare ale autonomiei.
„Credem că legea adoptată de Parlament urmăreşte încălcarea drepturilor și competenţelor autonomiei găgăuze pentru strangularea ei economică, scăderea nivelului de trai al populației, închiderea programelor sociale, și, drept urmare, crearea de tensiuni și instabilitate în Găgăuzia, care pot duce la consecințe imprevizibile. Legea adoptată are un caracter vădit intenționat antigăgăuz, este vizibilă discriminarea deschisă a unui întreg popor pe criterii naționale, drepturile social-economice de bază ale populației din regiune sunt încălcate, însăși existența autonomiei găgăuze este pusă în pericol”, se arată în adresare.
DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia: „Dacă va trebuie să îndeplinim deciziile lor, copiii din școli vor rămâne fără hrană și nu vom putea ajuta bolnavii, pensionarii și persoanele nevoiaşe. Și nu va fi deloc iluminat la Comrat, în Găgăuzia. Presiunea de la Chișinău constă în faptul că ei iau banii. Le-a trecut prin minte ca anume la finele anului neapărat să demonstreze în grabă tuturor, ca pe timpul iernii să nu-i putem ajuta pe săracii, pensionarii noştri, copiii la școală să fie fără mâncare. Anume să arate întregului popor că așa pot ei, iar conducerea voastră este de vină. Dar ei trebuie să înţeleagă că la noi toţi sunt pricepuţi. Oamenii înțeleg, văd situația”.
Dmitri Constantinov a mai remarcat că la adoptarea acestei legi, prevederile alineatului IV a articolului 6 din Legea Republicii Moldova privind descentralizarea administrativă, care prevede că delegarea de competenţe Găgăuziei de rambursare a impozitelor naționale este permisă doar dacă există este un mecanism de compensare integrală a veniturilor pierdute.
Potrivit estimărilor preliminare a autorităţilor de la Comrat, bugetul Găgăuziei va pierde cel puțin 150 de milioane de lei anual sau cel puțin 45% din veniturile proprii.
Conducerea regiunii susține că din cauza reducerii drastice a veniturilor bugetare, stabilitatea financiară a autonomiei va fi perturbată, nu va fi posibilă acordarea asistenței populației prin programe sociale finanțate din bugetul propriu.
În acest sens, administraţia Găgăuziei a solicitat de la reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova „sprijin financiar critic și necesar pentru acoperirea deficitului bugetar al autonomiei”.
Mai menționăm că în 19 ianuarie, la Chișinău a avut loc o întâlnire între președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, și ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.
Potrivit reprezentantului autonomiei, este prea devreme să vorbim despre rezolvarea problemei.
DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia: „De fapt, deocamdată, mai nimic nu s-a decis. Nu știm cum se va termina asta. Deocamdată, ne-au promis că vor examina, vor vedea”.
Am luat legătura cu purtătoarea de cuvânt a Ministerului Finanţelor, Cristina Nicolau, pentru a afla detalii despre întâlnire. Ea a spus că întrevederea a fost una tehnică la care au fost discutate aspectele evidențiate de Constantinov și colegii săi.
Autorul inițiativei legislative de introducere a modificărilor privind restituirea TVA-ului pentru autonomia găgăuză, deputatul din cadrul partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, ne-a declarat că nu comentează declarațiile politicienilor găgăuzi, dar s-a expus anterior în acest sens.
Am sunat-o și pe șefa serviciului de presă al Parlamentului, Liliana Angel. Ea ne-a rugat să revenim mai târziu, după care nu a mai răspuns la apelurile și mesajele noastre.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că nu comentează declarațiile politice.
Amintim că, după modificările aduse Codului Fiscal, Găgăuzia a fost obligată să ramburseze TVA întreprinzătorilor din contul bugetului local, și nu din bugetul național, așa cum era anterior. Conform modificărilor, în cazul în care suma pe care autonomia trebuie să o plătească la rambursarea TVA depășește suma veniturilor bugetare, diferența este acoperită din contul bugetului de stat în anul bugetar următor.
De menționat că din 2004, la inițiativa Partidului Comuniştilor, contribuabililor înregistrați în Găgăuzia TVA era rambursat nu din bugetul local, ci din cel de stat. Partidul de guvernământ PAS a considerat acest lucru incorect.
„Proiectul de lege cu privire la returnarea TVA din contul bugetului UTAG este despre eliminarea unor privilegii nemeritate. Evident, e un proces dureros pentru cei care beneficiază de acest privilegii, dar e unul necesar pentru a avea mai multă echitate în societate. Dacă colectezi TVA de la agenți economici, atunci fii bun și participă la returnarea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele statului”, astfel a explicat anterior necesitatea schimbărilor autorul inițiativei, deputatul PAS Radu Marian.
În toamna anului trecut, deputații Adunării Populare din Găgăuzia au solicitat Curții Constituționale să declare drept neconstituționale modificările la Codul Fiscal, care au intrat în vigoare în 1 noiembrie, însă magistraţii le-au respins sesizarea.
În august anul trecut, în Parlamentul Republicii Moldova au avut loc audieri cu participarea deputaților Adunării Populare din Găgăuzia. Însă părţile n-au ajuns la un numitor comun.