25 C
Chișinău

Ședință cu iz de scandal la Parlament. Batrîncea: „Asistăm la o sesiune extraordinară de dragul unei sesiuni extraordinare”. Replica grosolană dată de Igor Grosu | VIDEO

La o zi de la solicitarea președintelui, deputații s-au întrunit în ședință extraordinară și au examinat mai multe inițiative legislative, între care cea care prevede modificarea Codului electoral și a Legii privind partidele politice. Demersul Maiei Sandu vizează prevederi ce se referă la data alegerilor pentru funcția de președinte al țării. Astfel în urma adoptării documentului în lectura finală cu votul a 58 de deputați, Codul Electoral ar urma să fie modificat din nou – a treia oară timp de un an. Este deja a patra versiune a modificărilor la Codul Electoral, aprobată de fracțiunea PAS în acest format al parlamentului.

Printre inițiativele legislative votate azi de deputați se regăsește și cea care se referă la data alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Asta după ce, Maia Sandu a menționat că nu este de acord cu data alegerilor prezidențiale stabilită de Parlament la sfârșitul sesiunii de toamnă, care va fi cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votului.

Pe 15 ianuarie, Președinta Maia Sandu a întors Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului electoral, care a fost votat de Legislativ în luna decembrie 2023 și au transmis-o președintelui spre ratificare. Și deja pe 18 ianuarie, deputații s-au întrunit pentru a le analiza

OLESEA STAMATE, deputat PAS, președintele Comisiei numiri și imunități: „În opinia președintelui RM, data alegerilor prezidențiale urmează a fi stabilită mai devreme decât cu cel mult 90 de zile înaintea alegerilor, așa cum se stabilește conform ultimilor modificări la Codul Electoral prin legea supusă reexaminării. Acest lucru va contribui la previzibilitatea procesului electoral și la organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și transparente, data alegerilor pentru președinte al RM se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor”.

În semn de protest, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a boicotat ședința extraordinară de astăzi.

Și deputații independenți aleși pe listele Partuidului „ȘOR” declarat neconstituțional au bociotat și de această dată ședința. Anterior ei a menționat că preferă să lucreze în teritoriu cu oamenii, lucru despre care reprezentanții PAS a spus că e alegerea lor să vină sau nu la ședințele Parlamentului.

VLAD BATRÎNCEA, deputat BCS, vicepreședintele Parlamentului: „Asistăm la o sesiune extraordinară de dragul unei sesiuni extraordinare, că uite noi trebuie să ne clarificăm cu alegerile prezidențiale, referendumuri și cu Procuratura. În această situație în formă de protest BCS va boicota și această ședință”.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu o replică către deputații BCS.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „De ce ați mai venit? Salariul să-l luați pentru ziua de azi!? Eu zic să vă stea salariul de azi în gât. Scuzați pentru așa urare…Și câtă nesimțire să vii și să pleci, nici n-ai reușit să încălzești scaunul”.

Ulterior, deputatul BCS, Adela Răilean a criticat pe social media declarația lui Igor Grosu.

„Eu nu-mi amintesc o mai mare degradare a dialogului parlamentar. Șeful Parlamentului nu are altă preocupare decât să-și înjure colegii și să dea lecții de comportament politic. Tare mă tem că la finalul acestui mandat rușinos și accidental, celor din pas le vor STA ÎN GÂT toată suferința și umilința la care supun ei acest popor. Și două cuvinte despre contribuția lor de azi la „binele țării”: au convocat o ședință absolut inutilă, fără proiecte relevante pentru oameni”, a mai punctat socialista.

Un alt amendament votat în lectură finală se referă la Legea privind partidele Politice.

Potrivit modificărilor, formațounile politice și alți concurenți electorali ar putea fi excluși din campaniile electorale atunci când există dubii referitoare la activitatea acestora. Mai exact, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă acesta nu depune raportul privind gestiunea financiară sau informațiile necesare pentru efectuarea controlului sau supravegherii financiare a partidului, precum și a rapoartelor privind gestiunea financiară a acestuia, în termenul și formatul stabilite de CEC.

Anterior, Comisia de la Veneția s-a expus asupra modificărilor operate la Codul electoral,ceea ce poate restrânge dreptul altor concurenți de a participa la alegeri. Experții au solicitat autorităților să furnizeze dovezi suficiente și relevante pentru a demonstra că persoanele vizate de restricția de a fi alese îndeplinesc condițiile și criteriile stabilite în legislație și că, de preferință, acest lucru este stabilit de o instanță.

Totodată, s-a recomandat ca persoanelor să le fie oferită o șansă reală de a contesta în fața organelor electorale prezumția privind implicarea lor în activități care au dus la declararea unui partid politic drept neconstituțional.

Undă verde a primit azi din partea deputaților și amendamentul Legii privind evaluarea integrității instituționale, înaintat de deputatul PAS, Lilian Carp. Potrivit actului, vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale și angajații instituțiilor publice la autogestiune, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și municipale.

Tot aici mai intră societățile comerciale cu capital de stat, președinții, vicepreședinții și membrii organelor executive centrale ale partidelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE