25 C
Chișinău

„Jefuirea poporului nu este calea spre Europa!”. Protest organizat la Bender: Participanții acuză Chișinăul că a introdus măsuri de presiune asupra întreprinderilor transnistrene și economiei regiunii în ansamblu | VIDEO

Un protest a fost organizat astăzi la Bender, lângă clădirea unde a avut loc ședința Comisiei mixte de control. Participanţii la acţiune au cerut Chişinăului să anuleze decizia care obligă companiile înregistrate în regiunea transnistreană să plătească taxe vamale prevăzute de Codul Vamal al Republicii Moldova. Biroul Politici de Reintegrare a declarat pentru Canal 5 că instituţia „constată cu regret că evenimentele propagandistice continuă în regiune, fără să aibă ceva în comun cu dreptul la libertatea la întrunire și libera exprimare.

Potrivit participanților la protest, Chișinăul a introdus măsuri de presiune asupra întreprinderilor transnistrene și economiei regiunii în ansamblu.

Demonstranții ţineau pancarte pe care scria: „Nu vom plăti bir!”, „Ne-ați oprit întreprinderile!”, „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa!”

Manifestanții sunt convinși că modificările introduse de la 1 ianuarie privind plata taxelor vamale reprezintă încă un pas în „blocada economică” a regiunii de către Chișinău.

„Întreprinderile se vor opri, va începe șomajul în masă. Copiii noștri nu vor putea beneficia o educație normală, decentă. Pensionarii și cetățenii noștri nu vor putea beneficia de tratament normal în sectorul sănătății. Spitalele noastre nu vor putea funcționa normal”.

„- Transnistria va fi auzită de Moldova?
– Ar trebui s-o audă, doar nu e atât de departe? Ne-am săturat deja. De mai bine de 30 de ani am trăit liber unul lângă altul, iar acum o altă blocadă economică. Cât se mai poate?”.

Solicitat de Canal 5 să comenteze acțiunea de la Bender, Biroul Politici de Reintegrare a menţionat următoarele: „Constatăm cu regret că evenimentele de propagandă continuă în regiune, fără a avea nimic comun cu dreptul la libertatea la întrunire și libera exprimare, care sunt interzise și urmărite penal în regiune, mai ales dacă nu coincid cu poziţia administrației locale”, citat încheiat.

Nemulțumirile în stânga Nistrului au apărut după intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, care elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat până acum agenții economici din regiunea transnistreană.

În reacție, așa zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului.

De asemenea, regimul de la Tiraspol intenționează să oblige proprietarii de mașini cu numere moldovenești, care au domiciliul permanent în localitatea Doroțcaia, să achite o vinietă.

O altă decizie anunțată de Tiraspol prevede că, din 1 februarie, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova, dar care activează în regiunea transnistreană, vor plăti pentru resursele energetice, conform tarifelor de pe malul drept.

În replică, vicepremierul pentru Reintegrare a declarat anterior că aceste decizii nu intimidează autoritățile constituționale.

OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru Reintegrare: „Cursa escaladării relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol este nocivă, nu ne intimidează acești pași în niciun caz și nu ne va face să revedem poziția pe care o avem. Deci, concesiuni la capitolul Codului Vamal nu vor fi făcute. Vom vedea, vom analiza care va fi situația și cum vom proceda mai departe”.

Oleg Serebrian a mai declarat atunci că, dacă nu se va găsi o înțelegere la Tiraspol, autoritățile de la Chișinău urmează să decidă cum vor compensa pierderile suferite de fermierii moldoveni pe malul stâng al Nistrului.

OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru Reintegrare: „Nu este pentru prima dată când recurgem la astfel de compensații. Deși sper că nu se va ajunge până aici”.

În 18 ianuarie, Biroul Politici de Reintegrare a comunicat că autorităţile de la „Chișinău îndeamnă Tiraspolul să renunțe la orice acțiuni cu caracter restrictiv ce vor limita libera trecere către terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, acțiune ce nu va conduce decât la creșterea tensiunilor dintre cele două maluri”.

Instituţia a mai menţionat că posibila problemă de impunere la plăți vamale ilegale la trecerea prin infrastructura neautorizată a posturilor de control ale Tiraspolului a materialului semincer va fi discutată în cadrul vizitei de lucru a vicepremierului pentru reintegrare în raionul Dubăsari, planificată pentru săptămâna viitoare.

Potrivit reprezentanților administrației de pe malul stâng al Nistrului, inovațiile pentru regiune în ceea ce privește taxele vamale încalcă atât acordurile procesului de negociere, cât și mecanismul stabilit acum zeci de ani între Chișinău şi Tiraspol.

Așa-zisul ministru de Externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, a spus că „la sfârșitul anului trecut, când au fost discutate problemele economice, nimeni din partea moldovenească nici măcar nu a dat de înțeles că ar putea exista dificultăți sau complicații”.

Potrivit datelor preliminare oferite de Tiraspol, prejudiciul adus regiunii prin plata taxelor vamale s-ar putea ridica la 16 milioane de dolari anual, iar una dintre consecințe va fi creșterea prețurilor.

Între timp, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat în contextul întâlnirii din 16 ianuarie cu reprezentanții administrației de la Tiraspol că noul Cod Vamal se aplică nu doar în regiunea transnistreană, ci pe întreg teritoriul Republicii Moldova.Totodată, el a remarcat că, în urma modificărilor, au fost anulate taxele pentru procedurile vamale pe care întreprinzătorii din stânga Nistrului le plăteau din 2023.

„Au fost introdus taxe vamale egale unice pentru întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceste taxe vamale nu sunt nici TVA, cum au interpretat unii, nu sunt nici accize”, a menţionat Serebrian.

El a precizat că suma rezultată din taxe vamale de la întreprinderile din regiunea transnistreană va reveni în Transnistria într-o formă sau alta, în condițiile în care mulți studenți din stânga Nistrului învață pe malul drept, iar zeci de mii de cetățeni care locuiesc pe malul stâng, primesc pensii pe malul drept.

Amintim că, potrivit unor modificări la Codul Vamal, din luna ianuarie, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente la importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Serviciul Vamal de la Chișinău a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE