4.2 C
Chișinău

De ce alegerile prezidențiale trebuie organizate cel puțin la sfârșit de octombrie? Răspunsul Olesei Stamate | VIDEO

Alegerile prezidențiale vor fi organizate, cel mai probabil, la mijlocul sau finalul lunii octombrie 2024. Declarația a fost făcută de președinte Comisiei Juridice din Parlament, Olesea Stamate, la emisiunea Rezoomat de la Realitatea.

Potrivit deputatului PAS, citez: „alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc în această toamnă, urmează să se facă toate calculele necesare pentru ca membrii Comisiei Electorale Centrale să se pregătească, dar, ținând cont de data de 24 decembrie, când expiră mandatul actualului președinte, respectiv cam ar fi sfârșitul sau mijlocul lunii octombrie. Urmează să fie stabilit de Parlament” a mai punctat Stamate.

Pe partea ce ține de alegerile prezidențiale, Codul electoral ar putea fi modificat din nou – a treia oară timp de un an.

Se întâmplă după ce Maia Sandu a refuzat să promulge Legea adoptată de Parlament pentru modificarea articolului 135 din Codul electoral, cu privire la data alegerilor, şi a remis-o legislatorilor pentru revizuire, declarând că, potrivit Constituției, alegerile prezidențiale au loc în decurs de două luni, și nu în 60 de zile, așa cum se precizează în amendamentul adoptat de deputați.

În plus, Sandu nu este de acord cu data alegerilor prezidențiale, stabilită de parlament care va fi cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votului, pentru că ar fi mult mai târziu, consideră ea.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE