10 C
Chișinău

Tarifele mari au forțat consumatorii să economisească bani. În 2023, Moldova a consumat cel mai mic volum de gaze din istoria sa | VIDEO

În anul 2023, Republica Moldova a consumat cel mai mic volum de gaze din istoria sa – 657 de milioane de metri cubi. Este de aproape două ori mai puțin decât în anii precedenți. ”Moldovagaz” explică scăderea consumului prin tarifele înalte, dar și prin tranziția întreprinderilor din complexul termoenergetic către alte surse de energie din cauza creșterii semnificative a prețurilor pentru gazele naturale.

”Moldovagaz” a prezentat informații privind consumul și plata gazelor naturale pentru anul trecut. Potrivit companiei, „consumul de gaze al Moldovei a scăzut semnificativ, ajungând la 657 milioane de metri cubi în 2023. Aceasta reprezintă aproape jumătate din cantitatea utilizată până în 2021, când volumele nu au coborât sub 1 miliard de metri cubi”.

Tendința de reducere a consumului de gaze naturale în țara noastră a apărut în 2022.

Experții și autoritățile au explicat acest lucru prin criza energetică din Europa pe fundalul sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, creșterea semnificativă a prețurilor la gaze pe platformele comerciale internaționale, încetarea livrărilor de gaze rusești către Moldova de pe malul drept și, ca o consecință a tuturor acestor factori, o creștere semnificativă a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali.

Ca urmare, în 2022, pentru prima dată în istoria Moldovei, consumul de gaze a scăzut sub pragul de 1 miliard de metri cubi pe an, ajungând la 847 de milioane de metri cubi.

În 2023, această tendință a continuat: anul trecut, consumul de gaze naturale din Moldova a scăzut cu 190 de milioane de metri cubi față de 2022. ”Moldovagaz” atribuie acest lucru mai multor factori.

VADIM CEBAN, preşedinte al Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz”: „În mare parte, asta are legătură cu complexul termoenergetic, că gospodăriile, dar și mediul de afaceri au redus consumul. Deci, scăderea este în principal în aceste trei sectoare.
– Sectorul industrial a redus semnificativ consumul?
– cu 35%. Gospodăriile au redus cu 16%, sectorul energiei termice și electrice cu 17,3%.
– Cum explicați această tendință?
– “Termoelectrica“ activa pe bază de păcură – acesta este principalul factor, dar și creșterea tarifelor. În primul rând, iarna nu a fost atât de rece. Creșterea tarifelor a avut impact și asupra industriei – s-a făcut o trecere la alte surse alternative de combustibil”.

Anterior, expertul în economie, Veaceslav Ioniță a menționat că din cauza tarifelor mari la gaz, cetățenii fie au scăzut efectiv temperatura din case, economisind serios, fie au trecut la combustibili alternativi – mai ales la sate.

Potrivit lui, vremea caldă din iarna anului 2023, precum și trecerea la alte surse de energie a întreprinderilor termoenergetice au dus la o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale în țară în ultimii doi ani.

În ceea ce privește nivelul plăților de gaz de către consumatori, potrivit Moldovagaz, la sfârșitul anului 2023 acesta era egal cu 98% din volumul de aprovizionare, adică cu 1,3% mai puțin decât la sfârșitul anului 2022. Totodată, furnizarea de gaz natural în ultima perioadă de încălzire a fost compensată de guvern atât consumatorilor casnici, cât și extracasnici, pentru care au fost alocate aproape 2,6 miliarde de lei.

De asemenea Moldovagaz a raportat că în 2023 au fost deconectați de la gaz 6.718 consumatori, dintre care 6.096 consumatori casnici care datorau furnizorului aproape 29 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE