10 C
Chișinău

Oleg Serebrian dezminte zvonurile apărute în presă: Noul Cod Vamal va fi aplicat pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului | VIDEO

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian susține că informațiile apărute în presă, precum că prevederile noului Cod Vamal vizează doar agenții economici din stânga Nistrului, sunt eronate. Potrivit lui, acestea se referă la antreprenorii de pe ambele maluri. Declarația a fost făcută azi dimineață, după întrevederea de ieri pe care a avut-o cu reprezentanți ai administrației de la Tiraspol.

În cadrul unei conferințe de presă, Oleg Serebrian a declarat că subiectul noului Cod Vamal a fost cel mai complicat, în cadrul întrevederii pe care a avut-o la întâlnirea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, întrucât, atât în dreapta cât și în stânga Nistrului, lucrurile au fost înțelese incorect.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Intenția acestui cod vamal nu a fost să fie aplicat doar în regiunea transnistreană. Codul Vamal s-a modificat în Republica Moldova în general, nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană cum am văzut că s-a tirajat în mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului. Conform prevederilor noului Cod Vamal, sunt anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu 2023. Aceste taxe au fost anulate în conformitate cu noul Cod vamal, s-au introdus taxe vamale egale unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceste taxe vamale nu sunt nici TVA, cum au interpretat unii, nu sunt nici accize. Sigur că volumul acestor taxe comparativ cu procedurile vamale aplicate anul trecut e mai mare. Este foarte greu în momentul de față să spunem cât de mari pot fi aceste taxe, volumul lor în 2024, pentru că nu cunoaștem volumul total al comerțului cât poate fi in 2024”.

Vicepremierul a venit cu precizări și referitor la destinația în bugetul de stat a acestor taxe percepute de la agenții economici din stânga Nistrului.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Anul trecut, 50 de mii de cetățeni din partea stângă a Nistrului au beneficiat de servicii medicale în partea dreaptă. Mai mulți tineri din stânga Nistrului își fac studiile în partea dreaptă. Avem un număr mare de pensionari, zeci de mii, care primesc pensie și în partea dreaptă a Nistrului, locuind în partea stângă a Nistrului. Dacă ar fi să contabilizăm volumul cheltuielilor din bugetul de stat pentru cetățenii din stânga Nistrului, noi am egala sau chiar am depăși această sumă care este preluată din taxele vamale. Fără îndoială, acești bani se întorc în regiunea transnistreană”.

În data de 16 ianuarie, după o pauză de șapte luni a avut loc prima ședință de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Așa-zisul ministru de Externe de din stânga Nistrului, Vitalii Ignatiev a spus că Tiraspolul este dispus să poarte un dialog cu autorităţile de la Chișinău, dar este îngrijorat de tendința procesului de negocieri, pe care a numit-o negativă. El a declarat că printre principalele dificultăți în relațiile dintre cele două părţi sunt problemele economice.

VITALI IGNATIEV, șeful pretinsului MAE transnistrean: „La sfârșitul anului trecut, am lucrat la nivel de experți în domeniul economiei. Am discutat despre multe probleme şi nimeni din partea moldovenească nici măcar nu a dat de înțeles că ar putea exista dificultăți. Și iată că de la 1 ianuarie, toți agenții noștri economici din Transnistria s-au confruntat cu obligația de a plăti taxe vamale, taxe de import și export, de fapt, impozitare dublă. Toate astea încalcă acordurile procesului de negociere și mecanismul stabilit, principiile schimbului liber, reprezintă o povară suplimentară care are un efect distructiv asupra procesului de negociere”.

În reacție la acest subiect, Serviciul Vamal a afirmat într-un comunicat de presă că majoritatea agenților economici din regiunea transnistreană au știu despre modificările la Cod vamal, mulți dintre aceștia au depus declarații vamale conform noilor cerințe legale, la importul mărfurilor, toți s-au conformat noilor cerințe, iar când apare obligația de achitare a taxelor vamale, plățile sunt făcute integral, fără impedimente și fără probleme logistice esențiale.

Amintim că, potrivit unor modificări la Codul Vamal, din luna ianuarie a acestui an, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Serviciul Vamal de la Chișinău a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE