Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, respinge acuzațiile asistenților sociali din Cahul, care spun că au fost dați afară pe criterii politice, în urma reformei sistemului de asistență socială ”RESTART”. Ministrul susține că pentru 95 la sută din toți cei care lucrează în asistența socială, lucrurile nu s-au schimbat.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii: „Nu este adevărat, deci, în contextul reformei ”RESTART” aproximativ 95 la sută din tot personalul din asistență a fost transferat, deci și-au păstrat locul de muncă. Avem în unele raioane persoane care nu au fost transferate, pentru fiecare persoană este un temei foarte clar pentru care nu a fost transferat. Este vorba de lipsa de performanță, vârsta de pensionare, alte aspecte care au fost invocate și comunicate. Dar, înțelegem că este firesc ca anumite persoane care nu s-au regăsit să-și manifeste numulțumirea. Pentru 95 de procente din toți cei care lucrează în asistența socială, lucrurile nu s-au schimbat”.
Ministrul Muncii a reiterat anterior că asistenții sociali care nu au fost reangajați au la bază motive specifice.
Menționăm că, reforma sistemului de asistență socială ”RESTART”, lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a intrat în vigoare din 1 ianuarie curent. Potrivit autorităților, noile reglementări legislative prevăd schimbări în modul de administrare a sistemului de asistență socială la nivel național, pentru a asigura un acces uniform al cetățenilor la servicii sociale de calitate.
Mai exact, statul a preluat competențele din domeniul asistenței sociale de la autoritățile publice locale de nivelul al doilea cu excepția municipiului Chișinău și a autonomiei găgăuze și le va exercita prin intermediul a zece agenții teritoriale de asistență socială, aflate în subordinea
Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Salariile asistenților sociali sunt în funcție de gradele profesionale și pot ajunge la 6000 de lei.