1.1 C
Chișinău

Amendament al deputaților PAS: Partidele politice și alți concurenți electorali ar putea fi excluși din campaniile electorale. Experții văd cu ochi răi această mișcare | VIDEO

Partidele politice și alți concurenți electorali ar putea fi excluși din campaniile electorale atunci când există dubii referitoare la activitatea acestora, în special în ceea ce privește încasarea veniturilor și efectuarea cheltuielilor. Un amendament în acest sens a fost depus în Parlament Republicii Moldova, de doi deputați PAS, și a fost adoptat concomitent cu o nouă modificare a Codului electoral și a Legii partidelor.

În amendamentul depus se spune că activitatea partidului politic poate fi limitată dacă acesta nu depune raportul privind gestiunea financiară sau informațiile necesare pentru efectuarea controlului sau supravegherii financiare a partidului politic, precum și a rapoartelor privind gestiunea financiară a acestuia, în termenul și formatul stabilite de Comisia Electorală Centrală.

Totodată, pe perioada limitării activității partidului politic, acestuia îi este interzisă participarea individuală sau în comun la alegeri și referendumuri, producerea, furnizarea, distribuirea și difuzarea publicității politice, fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstrațiilor, pichetărilor și altor acțiuni publice, precum și tranzacțiile bancare, cu excepția cazurilor când sunt necesare decontări cu contractanții, decontări aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă, decontări pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acțiunile partidului politic, și decontări pentru plata impozitelor, taxelor și amenzilor.

Amendamentul a fost semnat de deputatații PAS, Olesea Stamate și Artemie Cătănoi.

Experții nu văd cu ochi buni amendamentul depus.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Noi vom avea mai puțini concurenți electorali și democrația în RM se va da peste cap, deoarece noi avem organe statale, care sunt abilitate de investigarea, de condamnare, de urmărire, dar aceste organe statale trebuie să demonstreze de la bun început vinovăția etc.Nu văd cu ochi buni astfel de proiecte de legi. Vor demotiva cetățenii pe viitor să se asocieze în partide politice, unele partide politice mici vor dispărea eșichierul politic din R.M.”.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „La scrutinele noastre întotdeauna au fost, sunt și vor fi careva încălcări, inclusiv componenta financiară. Prin urmare, pentru a exclude un concurent, chiar noi am văzut, avem hotărâri la CEDO -Partidul Nostru, care pe urmă nu s-au adeverit, dar deja a fost exclus, adică cetățenii nu au avut acest drept legal de a alege”.

Am solicitat un comentariu la acest subiect și de la Asociația Promo-Lex, dar directorul de program, Nicolae Panfil ne-a spus că nu a reușit să se documenteze la acest subiect, precizând că un comentariu ar putea oferi, cel mai probabil, în zilele următoare.

În decembrie anul trecut, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Codului electoral și Legea privind partidele politice. Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Autorii propun ajustarea noțiunilor din Codul electoral care se referă la agitația electorală și Registrul funcționarilor electorali. Mai sunt propuse măsuri pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice.

Totodată, în privința aplicabilității prevederilor Codului electoral, privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale, autorii menționează că este necesară efectuarea unei distincții sub aspectul criteriilor care determină organizarea acestora.

Anterior, Comisia de la Veneția s-a expus asupra modificărilor operate la Codul electoral. Experții au solicitat autorităților să furnizeze dovezi suficiente și relevante pentru a demonstra că persoanele vizate de restricția de a fi alese îndeplinesc condițiile și criteriile stabilite în legislație și că, de preferință, acest lucru este stabilit de o instanță. Totodată, s-a recomandat ca persoanelor să le fie oferită o șansă reală de a contesta în fața organelor electorale prezumția privind implicarea lor în activități care au dus la declararea unui partid politic drept neconstituțional.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE