6.6 C
Chișinău

17 ONG-uri au cerut retragerea proiectului privind procedura de selecție a procurorului general. Guvernul a ignorat solicitarea | VIDEO

17 organizații neguvernamentale din Republica Moldova au semnat o declarație publică prin care solicită retragerea proiectului de lege care prevede ca procurorul general să fie ales doar în baza votului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și să fie exclusă evaluarea candidaților în baza unor criterii și a unui punctaj. Potrivit semnatarilor, acest proiect reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a Procurorului General și reprezintă un regres față de situația existentă. Astăzi, Guvernul a avizat pozitiv acest proiect.

În declarația publicate se spune că alegerea procurorului general prin vot oferă o discreție mai mare decât evaluarea în baza unor criterii prestabilite și a punctajului. Votul nu presupune obligația celui care îl oferă să își justifice decizia, pe când din criteriile prestabilite și punctaj rezultă care au fost aspectele apreciate și mai puțin apreciate ale fiecărui candidat, fiind mai clar de ce un candidat este preferabil altuia. Mai mult, potrivit ONG-urilor, folosirea sistemului de punctaj permite identificarea încercărilor de manipulare a rezultatelor, ceea ce este practic imposibil în cazul aplicării noilor prevederi legislative propuse în proiect.

”Acest proiect reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a Procurorului General și reprezintă un regres față de situația existentă. Inițiativa este în contradicție cu angajamentele asumate de Republica Moldova în atingerea obiectivelor sale care au stat la baza deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Comisia Europeană în raportul său, a enunțat în mod categoric că Moldova ar trebui să asigure numiri transparente și bazate pe merit în principalele organisme de guvernanță judiciară și de procuratură, inclusiv pentru numirea unui nou Procuror General”.

Mai mult, semnatarii susțin că „adoptarea în grabă a proiectului sugerează dorința legislativului de a schimba regulile concursului dat, ceea ce nu poate fi decât criticat. În acest sens, organizațiile semnatare solicită retragerea proiectului de lege. În eventualitatea în care autorul insistă asupra promovării proiectului, organizațiile semnatare solicită Parlamentului respingerea documentului. Totodată, ONG-urile îndeamnă Consiliul Superior al Procurorilor să organizeze concursul pentru selectarea procurorului general în condiții de maximă transparență în baza unor criterii clare și relevante pentru funcția dată, inclusiv aplicarea punctajului median și publicarea punctajului acordat fiecărui candidat de către fiecare membru al CSP, detaliat pentru fiecare criteriu.

Contactat de noi, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă ne-a spus că și CSP a criticat proiectul.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Cumva se pliază cu declarația de azi a ONG-urilor.  Pe site-ul Consiliului puteți găsi opinia noastră”.

În declarația semnată, membrii Consiliului Superior al Procurorilor, își exprimă îngrijorarea referitor la rapiditatea elaborării și promovării proiectului de lege în speță în lipsa unei preocupări autentice din partea autoritălilor competente de a asigura timp suficient celor implicați in consultări pentru evaluarea plenară a textului propus pentru regulile ce urmează să fie instituite.

Totodată, membrii CSP susțin că nota informativă a proiectului de lege este una lacunară, deoarece din conținutul acesteia nu au putut fi deduse raționamentele juridice care ar fundamenta soluția propusă de autor. Mai mult, aceasta nu conține o analiză comprehensibilă a deficiențelor și vulnerabilităților aplicării regulilor actuale de selectare a candidatului la funcția de Procuror General, pentru a ințelege circumstanțele ce au impus elaborarea proiectului actului normativ în speță.

Am încercat să obținem o reacție de la deputatul PAS, Igor Chiric, care este și autorul proiectului, dar acesta avea telefonul deconectat. Nu a răspuns la telefon și mesajul expediat nici deputatul PAS, Olesea Stamate. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează subiectul, iar de la serviciul de presă al Parlamentului nu am primit un răspuns.

Pe 28 decembrie 2023, un proiect de lege ce predevede noi reguli de selecție a Procurorului General a fost votat, în prima lectură, de 57 deputați PAS. Astfel, Procurorul general va fi ales în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor.

Candidații la funcția de procuror general vor fi evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților. Candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți în cadrul unei ședințe cu cvorum, va fi propus Președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general.

În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat. ”Desemnarea câștigătorului la funcția de procuror general prin votul membrilor CSP va fi cea mai democratică și corectă modalitate de selecție. Aspectul privind evaluarea și desemnarea câștigătorului concursului este lăsată la discreția Consiliului Superior al Procurorului, care, prin regulament, aprobă modul de desfășurare a concursului”, a menționat atunci deputatul Igor Chiriac, autorul proiectului de lege.

Purtătorul de cuvânt a Procuraturii Generalem Violina Moraru ne-a spus că Procuratura Generală s-a expus prin aviz la proiectul de lege respectiv, în esență fiind aduse anumite critici și propuneri de îmbunătățire. Avizul a fost expediat Ministerului Justiției.
Amintim că la concursul privind ocuparea funcției de procuror general, lansat de CSP participă șase persoane. În prezent, procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru al CSP în baza unor criterii aprobate de consiliu și cu argumentarea punctajului acordat pentru fiecare candidat. Punctajul obținut de candidat este media punctajului oferit de toți membrii CSP, care au evaluat candidatul. Punctajul final se publică pe pagina oficială a CSP.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis la finele lunii septembrie curent prin decret prezidențial. Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE