-6.8 C
Chișinău

Sub sloganul unei reforme, mai mulți asistenți sociali din raionul Cahul au rămas fără loc de muncă. Care sunt motivele indignării celor demiși, a primarilor și cum explică autoritățile acest lucru | VIDEO

Mai mulți asistenți sociali din raionul Cahul au fost demiși în urma reformei sistemului de asistență socială ”RESTART”. Oamenii spun că au fost eliberați pe nedrept din funcții și cer să fie restabiliți. În replică, Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că cei care nu au fost reangajați au la bază motive specifice.

Mariana Burlacu are 46 de ani. Femeia a activat la Complexul de servicii sociale pentru copii și tineret timp de 23 de ani. A îmbățișat profesia îndată ce a finalizat studiile la Colegiul pedagogic, însă recent, împreună cu alți colegi de-ai săi a aflat că instituția în care activează va trece prin reforma sistemului de asistență socială numită „Restart”.

MARIANA BURLACU, asistent social demis: „Directoarea noastră de la Centru ne-a adunat și ne-a spus că instituția noastră va trece prin reforme, vom trece toți și vom fi subordonați Ministerului Muncii și Protecției Sociale și nimeni nu va rămâne fără serviciu, dar treburile nu au rămas așa. Am fost de la Centru demiși 15 lucrători, dintre care 4 educatori tineri, sora medicală, șoferul și muncitorii auxiliari”.

Femeia susține că în toiul iernii a rămas fără serviciu, având la întreținere doi copii, un minor și un student.

Și Olga Chirianov activează în domeniul asistenței sociale din 2010, iar recent s-a pomenit în aceeași situație.

OLGA CHIRIANOV, asistent social demis: „Am fost dată afară. Clar lucru că mi-a fost foarte obijduitor.
– V-au spus motivele.
– Am întrebat și doamna Oxana mi-a spus că nu mai facem contracte cu pensionarii. Vreau dreptate și chiar vreau să fiu reangajată la lucru”.

Valentina Secăreanu a fost timp de 17 ani asistent social în comuna Cucoara, raionul Cahul, iar la sfârșitul lunii decembrie a aflat că în locul ei a fost angajată o altă persoană.

VALENTINA SECĂREANU, asistent social demis, comuna Cucoara, raionul Cahul: „Fără niciun motiv, fără nicio explicație. Nu mi-a spus că am vreo încălcare, că am vreo mustrare, că am greșit ceva în domeniu. Eu pe parcursul acestor ani am avut foarte multe diplome pentru merit, curaj, responsabilitate. Noi vrem ca să fie evaluată situația asta, vrem să aflăm dreptul nostru, vrem să știm de ce am fost eliberați”.

Beneficiarii de asistență socială din Cucoara ne-au spus că vor ca Valentina Sevăreanu să aibă în continuare grijă de ei.

„Nu a fost niciodată nicio pricină împotriva lui doamna Valentina, niciodată. Ne-a ajutat foarte mult”.

„Este o persoană deosebită de alte persoane. Eu am avut multe perioade grele, am rămas mamă singură cu copiii și m-a ajutat foarte mult doamna Valentina”.

Primarii din raionul Cahul cu care am vorbit susțin că au mers la Direcția Asistănță Socială din raion, după ce au rămas fără asistenți sociali, dar șefa instituției le-ar fi spus că are nevoie de o echipă nouă.

NICOLAE BEJU, primarul comunei Zărnești, raionul Cahul: „Patru primari ne-am dus la șefa Asistenței Sociale și am întrebat care etse pricina. De ce nu sunt angajați oameni să lucreze și ea mi-a spus că își face echipa ei cu care o să lucreze. Noi i-am spus că în calitate de șefă a încălcat Legea 547, art.13, al.3, unde este scris că angajarea se face de comun acord cu primăriile”.

GRIGORE MARIN, primarul comunei Cucoara, raionul Cahul: „Este greu că se fac aceste modificări fiindcă, ne confruntăm cu o lipsă de personal și nu doar de personal, dar și cu oameni competenți, care să-și facă lucru”.

Am încercat să discutăm cu șefa Direcției Asistenței Sociale și Protecției Familiei din Cahul, dar Oxana Radu nu a fost de găsit la locul de muncă. Am telefonat-o pentru o reacție la acuzațiile ce i se aduc, dar nu ne-a răspuns la apeluri.

Șeful Cabinetului ministrului Muncii și Protecției Sociale, Catalin Toma ne-a spus că instituția pe care o reprezintă va investiga cele spuse de oameni și primarii din Cahul și ulterior va reveni cu o reacție.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spunea acum câteva zile că asistenții sociali care nu au fost reangajați în urma noii reforme au la bază motive specifice.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Este legat de performanță, de pensionare, este legat de integritatea acelei persoane.
– Câți la număr?
– Este complicat să spun pentru zona de sud. Noi vorbim aproximativ de 9600 de eprsoane pe toată țatra, aproximativ 400-450 de persoane pe toată țara nu au fost promovați.
– Aceste locuri vor fi suplinite?
– Cu siguranță. Nu suntem interesați să reducem din nr. de colegi care lucrează în prima linie”.

Din 1 ianuarie, a intrat în vigoare reforma sistemului de asistenţă socială „RESTART”, lansată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit autorităților, noile reglementări legislative prevăd schimbări în modul de administrare a sistemului de asistență socială la nivel național, pentru a asigura un acces uniform al cetățenilor la servicii sociale de calitate. Mai exact, statul a preluat competențele din domeniul asistenței sociale de la autoritățile publice locale de nivelul al doilea cu excepția municipiului Chișinău și a autonomiei găgăuze și le va exercita prin intermediul a zece agenții teritoriale de asistență socială, aflate în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Salariile asistenților sociali sunt în funcție de gradele profesionale și pot ajunge la 6000 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE