1.2 C
Chișinău

Reacții după ce Curtea Constituțională nu a validat mandatul de deputat al Svetlanei Popa, din partea BCS. Ce declară colegii acesteai, cât și reprezentanții CEC | VIDEO

Mandatul de deputat al Svetlanei Popa, supleant pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, nu a fost validat de Curtea Constituțională. Magistrații au respins, astăzi, propunerea în acest sens a Comisiei Electorale Centrale. Judecătorii au argumentta decizia prin faptul că Popa a fost sancționată de instanță pentru exces de putere, în calitate de consilier în CMC. Prin această decizie, ea a fost privată de dreptul de a ocupa funcția de consilier în CMC. Prezent la ședința Curții Constituționale, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi, a menționat că interdicția de a ocupa funcția de consilier în CMC nu este un impediment pentru a exercita funcția de deputat. Cu o reacție la decizia CC a venit și Svetlana Popa.

ALEXANDRU BERLINSCHI, secretarul Comisiei Electorale Centrale: „Odată ce, în hotărârea instanței de judecată i s-a aplicat o interdicție exactă asupra doamnei Popa Svetlana de a ocupa funcția de consilier municipal în CMC și nu au fost aplicate alte interdicții, la etapa de examinare, comisia nu a văzut careva impedimente”.

SVETLANA POPA, candidat supleant pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: „Votul meu a fost unul colegial. 33 de consilieri am votat decizia care a fost pregătită de administrația publică locală. La prima ședință care a avut loc în iunie, nu am fost prezentă nici eu nici avocatul. La o singură ședință s-a luat decizia fără prezența noastră, fără dreptul la apărare. O să trec și peste asta, un an de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, credeți-mă că nu schimbă multe în viața mea. Sunt ofensată de nedreptatea asupra mea și a familiei mele”.

În reacție, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor afirmă într-un comunicat că hotărârea instanței cu privire la mandatul de consilier municipal, deținut anterior de Svetlana Popa, nu are tangențe și legătură juridică cu mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

„Totodată, doamna Svetlana Popa a prezentat magistraților constatarea instanței de judecată superioare prin care s-a stabilit lipsa de obiecții în raport cu doamna Popa”, afirmă BCS și adaugă că își vor căuta dreptatea la CEDO.

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

În decembrie 2023, Curtea Constituțională a amânat validarea mandatului acesteia după ce, în urma deliberărilor, s-a constatat paritate de voturi.

În septembrie 2023, Svetlana Popa, membră a Partidului Socialiștilor, a fost sancționată cu o amendă de 3000 de lei și i-a fost suspendat mandatul de consilier municipal, fiind recunoscută vinovată de exces de putere, în dosarul planurilor urbanistice zonale.

BCS a fost declarat vacant ca urmare a demisiei deputatului Adrian Lebedinschi de la BCS. Acesta a renunțat la mandatul de deputat în Parlament în favoarea fotoliului de consilier municipal.

Tot astăzi, Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al lui Ion Poia, supleant pe lista PAS.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE