6.6 C
Chișinău

Ministrul Muncii avertizează: Cei care au inclus date eronate în chestionarele pentru obținerea compensațiilor ar putea rămâne datori la stat | VIDEO

Cei care au declarat premeditat date eronate, ar putea rămâne datori la stat. Unele persoane ar putea să restituie banii din compensațiile achitate la factură, dacă au indicat informații false în chestionarul pentru obținerea suportului în sezonul rece al anului. Despre asta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu într-un interviu pentru Radio Moldova. Acesta a mai spus că cele mai multe persoane au obținut categoria „foarte vulnerabilă”, însă datele urmează să fie definitivate.

Persoanele care nu declară date veridice în cererea pentru compensații vor putea fi obligate să întoarcă banii statului, inclusiv prin procese de judecată, atunci când va fi cazul. Despre asta a anunțat la Radio Moldova ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Avem această obligație de a proteja banul public, să ne asigurăm că fiecare leu pe care-l utilizăm, este utilizat cu maximă diligență. Și asta e o opțiune pentru noi. În această lună ne vom concentra pentru a identifica gospodăriile care au un anumit risc. Fie că urmează să interpelăm date suplimentare, să ne deplasăm la fața locului – colegii noștri din asistența socială. Avem o Inspecție Socială de Stat care va demara anumite procese. Și, în funcție de cât de ușor putem să protejăm, să recuperăm anumite resurse, așa și vom decide, dar nu excludem că vom merge și în instanța de judecată”.

Alexei Buzu a mai anunțat că în luna ianuarie, pentru anumite categorii de vulnerabilitate, vor fi aplicate mai multe teste pentru a verifica corectitudinea datelor introduse în sistem.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Am încercat să colectăm mai multe date să înțelegem mult mai bine care este situația în fiecare gospodărie, am introdus și mai multă transparență.În acest an am încercat să fim mai aproape în ceea ce privește oferirea de explicații. Avem aproximativ 260 de mii de gospodării care beneficiază de compensații monetare și aproximativ 80 de mii de gospodării care beneficiază și de compensație monetară, și de compensație în factură”.

Despre înăsprirea condițiilor de acordare a compensațiilor pentru 2024 față de 2023, dar şi verificarea minuțioasă a beneficiarilor de compensații sociale pentru sezonul rece Buzu anunța încă anul trecut. Oficialul sublinia că începând cu 2024, autoritățile au acces la datele privind creditele imobiliare ale solicitanților de compensații şi că asta permite estimarea mai exactă a venitului disponibil al familiei.

Măsura are scopul de a asigura transparența și corectitudinea în acordarea ajutoarelor sociale, era explicația autorităților. În comparație cu anul trecut, anul acesta, spunea oficialul, nu toți solicitanții primesc ajutor în factură. Totodată, bugetul pentru compensații din acest an se cifrează la de 2,7 miliarde de lei, cu un miliard mai puțin decât anul trecut. Potrivit lui Buzu, sursele sunt mai puține întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici.

Ministrul mai afirma că, în total, aproximativ 770 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală pentru a beneficia de compensații în perioada rece a anului, iar cele mai multe persoane au obținut categoria foarte vulnerabilă, însă datele urmează să fie definitivate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE