Deplasarea pe străzile orașului a devenit astăzi o adevărată provocare pentru mai mulți locuitori ai capitalei. Oamenii cu care am stat de vorbă în stradă spun că este responsabilitatea primăriei să asigure drumuri și trotuare curățate. Și șoferii au căzut pradă ghețușului. Timp de două ore s-au produs 40 de accidente, iar ultimele 24 de ore, peste 100 de persoane au ajuns la Urgență. De cealaltă parte, Primăria Chișinău afirmă că muncitorii sunt în teritoriu pentru lucrări de combatere a poleiului și a îndemnat locuitorii Capitalei să fie înțelegători și precauți la drum. „La această oră continuă să se circule în condiții de iarnă, iar automobiliștii sunt chemați să evite drumurile în pantă”, mai spun autoritățile locale.
Majoritatea drumurilor și trotuarelor secundare din sectoarele Capitalei vizitate de echipa Canal 5, sunt acoperite cu gheață. Pe alocuri n-a fost împrăştiat nici măcar nisip sau sare.
Locatarii spun că pășesc cu grijă pe drumurile unde n-a ajuns să fie presărat antiderapant.
„Dimineața am dus copii la grădiniță, e foarte mare ghețuș. Antiderapant absolut deloc nu este. La școală am dus, la școală da sunt puse, atât nisip cât antiderapant. Da ceea ce prezintă strada, că am trecut trecut trecerea de pietoni, foarte mare ghețuș. Foarte”.
„Să vă spun sincer, este dezastru ce se întâmplă la noi. Noi am sperat că domnul Ceban o să facă ceva. Dar oamenii toți se plâng, cu toți care am vorbit mi-au spus că este foarte rău”.
„Eu nu știu, cred că primarul nostru ar fi bine și el să meargă pe drumuri, nu numai cu mașina să coboare jos din mașină și să intre în primărie. Cu copii mici este imposibil, copilul merge doi pași și al treilea jos, doi pași și al treilea jos. De subterane în general tac, acolo este jale și mai mare, nu pot să mergi, trebuie să te ți-i de perete de ceva, pentru că te duci. Oamenii bătrâni și copii ce fac, cu mâinile rupte, cu picioarele rupte, ce facem. Asta e jale”.
O astfel de situație am întâlnit pe strada Alba-Iulia, sectorul Buiucani. În doar cinci minute, am suprins pe o trecere de pietoni oameni care au alunecat, dar și care au căzut pe jos.
Și șoferii au devenit victimele ghețușului. Un accident în lanț a avut loc astăzi, pe strada Studenților din capitală, după ce carosabilul s-a transformat în patinoar. Cinci automobile s-au tamponat acolo.
Iar pe strada Pușkin, s-a rupt un fir electric ce a dat peste cap circulația transportului public din centrul orașului.
În Institutul de Medicină Urgentă se lucrează în regim de alertă, în ultimele 24 de ore, din cauza numărului mare de adresări ale victimelor ghețușului. Despre asta anunță purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Dorina Arsene.
DORINA ARSENE, purtător de cuvânt, Institutul de Medicină Urgentă: „În ultimele 24 de ore, la institutul de medicină urgentă s-au adresat în jur de o sută de persoane la medicul traumatolog, ceea ce într-o zi obișnuită ar fi în 50 de procente mai puțin anume la medicul traumatolog să se adreseze pacienții. În jur de 40 de persoane au necesitat spitalizare. Bineînțeles că este cu fracturi cu cei care sunt spitalizați, în rest pacienții au fost toți consultați și au primit indicațiile necesare, fiind cu întorsuri sau cu luxații”.
Pacienții care au avut de suferit din cauza ghețușului au spus că drumurile din capitală nu sunt presărate cu material antiderapant și că peste tot este alunecos.
„Am fost la magazin, veneam de acolo și sub picioare era ghețuș și am alunecat și am căzut pe piciorul stâng. Atât și am chemat salvarea”.
„Mergeam la policlinică, doamnă și pe trecerea de pietoni la trecere era alunecuș și eu nu știu cum călcâiu și am căzut pe mână pe spate. Asfaltul era curat, era pojghița de gheață pe deasupra.
-Azi dimineață, la ce oră?
-La orele 9 douăzcei, 9 douăzeci și cinci.
-Unde vă aflați?
-La Botanica”.
Și poliția anunță că în unele zone ale țării carosabilul este acoperit cu gheață, ceea ce îngreunează deplasarea și vine cu avertizări pentru șoferi și pietoni.
Aceștia sunt chemați să nu pornească la drum dacă pneurile nu sunt corespunzătoare anotimpului; să păstreze distanța cu autovehiculul din față; să nu efectueze depășiri neasigurate; și să circule cu atenție în apropierea zonelor de pietoni.
În această dimineață timp de două ore, poliția anunță că s-a înregistrat 40 de accidente rutiere produse în municipiul Chișinău. 39 s-au soldat cu pagube materiale, iar întrun caz a fost înregistrată o persoană cu traumatisme ușoare.
Am sunat și la șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache pentru a obține o reacție la nemulțumirile chișinăuenilor, dar acesta nu ne-a răspuns la mesaje și apeluri.
Într-o postare pe Facebook, Primăria informează că serviciile specializate se află în teren pentru lucrări de combatere a poleiului pe străzi, trotuare, în preajma stațiilor de așteptare a transportului public, parcuri și alei.
„Cele mai complicate situații se atestă pe trotuare, scările spre unele curți și pe străzile în pantă. Din acest considerente pe unele artere de circulație transportul public de pasageri atestă întârzieri ale graficelor de circulație”, spune instituția și îndeamnă locuitorii Capitalei să fie înțelegători și precauți la drum.