25 C
Chișinău

Declarație comună a opt organizații neguvernamentale, care critică noul mecanism de suspendare a licențelor pentru cele 12 posturi de televiziune. Ce se spune în document | VIDEO

Mai multe organizații neguvernamentale își exprimă îngrijorarea în raport cu legiferarea noului mecanism de suspendare a licențelor de emisie pentru cele 12 posturi de televiziune, care presupune sistarea temporară a valabilității actelor permisive, în lipsa unei hotărâri din partea instanței de judecată. ONG-urile semnatare condamnă lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și implementare a noului mecanism juridic și solicită autorităților să renunțe la astfel de practici.

Cele opt organizații semnatare, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și altele susțin că până la data de 29 decembrie 2023, atunci când au fost aprobate măsurile restrictive, autoritățile au ținut în secret mecanismele juridice pe care intenționează să le implementeze, în pofida tentativelor din partea presei de a afla informații despre „pachetele legislative ce permit Executivului să gestioneze situația în afara stării de urgență”.

„Suspendarea licenței de emisie reprezintă o ingerință profundă în dreptul la libera exprimare. Până la apariția noului mecanism de sistare a actelor permisive ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, legea permitea suspendarea forțată a licențelor de emisie doar în temeiul unei hotărâri judecătorești, fapt ce reprezenta o garanție suplimentară a legalității deciziilor autorităților. Considerăm că pârghiile recent legiferate, deținute de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, au un potențial major de a fi utilizate în detrimentul libertății de exprimare a presei”.

Mai mult, potrivit experților, lipsa de transparență manifestată de autorități în procesul legiferării mecanismului de suspendare a licențelor constituie o practică ce sfidează legislația care reglementează participarea societății civile în actul de guvernare.

„În lumina faptului că suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune reprezintă o ingerință în dreptul la libera exprimare a presei, consultarea publică a inițiativelor legislative ce au implicații asupra acestui domeniu este de o importanță deosebită. Subliniem că transparența și participarea în procesul decizional a cetățenilor, în general, și a societății civile, în special, reprezintă instrumente-cheie în dezvoltarea unei bune guvernări. Clandestinitatea și subestimarea importanței revizuirii detaliate și nuanțate a legislației propuse, în baza recomandărilor părților interesate și ale experților din domeniul relevant, sunt incompatibile cu principiile și valorile unui stat democratic”.

În context, organizațiile semnatare solicită autorităților să asigure faptul că orice restrângere a libertăţii de exprimare este admisă doar pentru protejarea unui interes legitim prevăzut de lege şi doar în cazul în care restrângerea este proporţională cu situaţia care a determinat-o, respectându-se echilibrul just dintre interesul protejat şi libertatea de exprimare, precum şi libertatea publicului de a fi informat, să respecte condițiile de consultare publică și implicare a actorilor relevanți în procesul de identificare a unor soluții legale și necesare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu ne-a răspuns pentru o reacție. El a explicat anterior decizia Consiliul pentru Promovarea Proiectelor de Investiții de Importanţă Națională, de la sfârșitul lunii decembrie 2023, prin preocuparea autorităților pentru sănătatea mintală a populației.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „A fost o decizie a Comitetului pentru Investiții Strategice, care a recomandat ca aceste licențe să rămână suspendate până la clarificarea modului în care proprietarii acestor posturi sau să fie clarificată cine stă în spatele acestor posturi TV. Respectiv, autoritățile statului se conduc de faptul ca informațiile care sunt prezentate în spațiul public să fie prezentate obiectiv și corect. Ne îngrijim la fel cum suntem în sezonul gripei și a răcelilor, la fel cum ne îngrijim de sănătatea noastră în timpul unei epidemii, aşa trebuie să ne îngrijim și de sănătatea noastră mintală atunci când vorbim despre informații”.

Amintim că, în 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepţionale a suspendat pe durata stării de urgenţă licențele de emisie a șase posturi TV: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Autoritățile motivau decizia prin protejarea spațiului informațional național și prevenirea riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice.

Acum un an, toate cele şase posturi TV au contestat decizia CSE în instanță, procesul de judecată continuă. Ulterior, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale, au fost suspendate licențele pentru alte şase televiziuni. Este vorba Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3.

Decizia a fost luată pe baza unui raport SIS, care a remarcat că aceste „posturi promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate” și există suspiciuni de finanțare ilegală din străinătate prin grupări criminale. Pentru confirmare, șeful SIS a prezentat o listă de sancțiuni aplicate de CA acestor canale în temeiul diferitelor articole din Codul Audiovizualului. Dar printre acestea nu a existat nicio încălcare legată de dezinformare în această listă.

Redacţiile posturilor TV au negat aceste acuzații și încearcă, de asemenea, să conteste decizia în instanță. La acel moment, mai multe organizații neguvernamentale și șeful misiunii UE în Moldova și-au exprimat îngrijorarea față de această decizie, care au indicat că nu au fost prezentate suficiente argumente în acest sens.

În data de 29 decembrie, Agenția de lnvestiții, în calitate de Secretar al Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, a impus sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor: ,,Telesistem TV”,,MediaResurse”, ,,Archidoc Group”, ,,Media Pro Group”, ,,General Media Group Corp” și ,,Telestar Media”. După cum se precizează în scrisoarea trimisă radiodifuzorilor, această restricție va rămâne în vigoare până la efectuarea unui audit pentru a determina cine este beneficiarul final al acestor canale TV. Decizia în sine nu a fost încă publicată nicăieri.

Anterior, Dorin Recan, care conduce acest consiliu, a spus că posturile de televiziune a căror activitate a fost suspendată prin decizie a Comisiei pentru Situații de Urgență nu își vor relua activitățile chiar dacă starea de urgență va înceta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE