6.6 C
Chișinău

„Salariile urmează a fi ajustate cel puțin conform ratei inflației”. Ion Munteanu propune majorarea lefurilor procurorilor | VIDEO

Procurorul General interimar, Ion Munteanu cere majorarea salariilor procurorilor. Potrivit lui, lefurile subalternilor săi nu au mai fost ajustate din anul 2018. Declarația a fost făcută în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Superior al Procurorilor. În reacție, Ministerul Justiției dă asigurări că se depun eforturi pentru a rezolva problema.

Ion Munteanu susține că salariile procurorilor trebuie ajustate anual cel puțin la rata inflației, conform hotărârii din 2018 a Curții Constituționale.

ION MUNTEANU, procuror general interimar: „Atrag atenția și solicit suportul CSP pentru a atenționa puterea legislativă și pe cea executivă referitor la respectarea hotărârii Curții Constituționale, în care s-a prevăzut foarte clar că salariile procurorilor urmează a fi ajustate cel puțin conform ratei inflației. Atrag atenția că salariile procurorilor nu au fost ajustate, începând cu anul 2018. Pe de altă parte, valoarea de referință a salariilor judecătorilor a fost armonizată”.

Am solicitat un comentariu de la Guvern, dar și de la Parlament la declarațiile lui Munteanu, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Ministrul Justiției susține însă că urmează a fi purtate discuții cu Ministerul Finanțelor pentru a rezolva problema.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: „Avem anumite discuții care vor continua, dar rămâne să vedem în ce măsură, pentru că sunt și anumite resurse ale statului într-un cuantum limitat”.

Mai mult, potrivit procurorului general interimar, Procuratura Anticorupție s-ar putea confrunta cu probleme la capitolul salarizării procurorilor, în contextul în care, această instituție deși are buget propriu, acesta nu este separat de cel al Procuraturii Generale.

ION MUNTEANU, procuror general interimar: „Dacă tot ați solicitat opinia referitor la impedimente, începând cu acest an, de la 1 ianuarie, de fapt, Procuratura Anticorupție beneficiază de buget propriu. La moment, bugetul nu este segregat, banii preconizați pentru bugetul Procuraturii Anticorupție sunt pe contul Procuraturii Generale. Deocamdată, nu există o claritate cum urmează Procuratura Anticorupție să gestioneze mijloacele financiare sau propriul buget atât timp cât nu are angajați. Am solicitat încă în luna decembrie suportul Ministerul Finanțelor pentru a veni foarte clar cu o explicație să avem claritate dacă este sau nu în drept Procuratura Generală să gestioneze bugetul Procuraturii Anticorupție, în caz contrar riscul de a nu avea posibilitatea de a efectua achiziții, achitări salariale inclusiv, astăzi predomină”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Finanțelor, Cristina Nicolau, nu ne-a răspuns la mesajul expediat pentru o reacție.

Ministrul Justiției susține însă că Ministerul Finanțelor deja întreprinde măsuri pentru ca Procuratura Anticorupție să aibă un cont bancar separat, iar în martie ar putea exista rectificări bugetare.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiție: „Sunt sigură să se va găsi o soluție de Ministerul Finanțelor în acest sens. Problema prababil e mai mult de cine să fie persoanele responsabile. În acest sens, Ministerul Justiției la sfârșitul anului decembrie, a transmis Parlamentului proiectul de modificare privind organigrama, inclusiv a Procuraturii Anticorupție ce ține de majorarea PA cu personal și PA să aibă și persoane nemijlocit responsabile de gestionarea aspectelor legate de buget”.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, susține că bugetul Procuraturii Generale în 2024 este de peste 440 de milioane de lei. 85% din bugetul instituției vor acoperi plata salariilor procurorilor și asigurărilor sociale de stat, iar 15% sunt repartizați pentru lucrările de reparație a clădirilor, procurarea echipamentelor, precum și a automobilelor de serviciu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE