În Republica Moldova, datoria publică internă a crescut cu peste 5 miliarde de lei, iar potrivit Ministerului de Finanțe, creșterea acesteia va continua, astfel că până în 2026, aceasta ar putea ajunge la aproape 54 de miliarde de lei. Este cu 14 miliarde mai mult decât acum.
După cum relatează portalul mold-street cu referire la Ministerul Finanțelor, în 2023 datoria publică internă a crescut cu 5 miliarde 173 milioane lei comparativ cu situația de la începutul anului trecut, ajungând la 39 miliarde 666 milioane lei.
Potrivit Ministerului Finanțelor, creșterea s-a produs în principal din cauza sporirii emisiunii Valorilor Mobiliare de stat pe piața primară cu peste 5,5 miliarde de lei.
Cifrele au înaintat mai repede decât a estimat guvernul. Deși „ritmul a fost de aproximativ patru ori mai mare decât în anul precedent – 2022, atunci acesta nu au acoperit recordul anului 2020, cel al pandemiei de coronavirus, când guvernul lui Ion Chicu s-a împrumutat de pe piața internă cu 5 miliarde 740 milioane lei”.
Cu toate acestea, în acea perioadă, rata medie ponderată a dobânzii la titlurile de stat vândute prin licitații a fost semnificativ mai mică și a constituit 5,19% față de 8,62% în 2023. În ceea ce privește previziunile pentru datoria publică internă, potrivit Ministerului de Finanțe, aceasta va continua să crească.
„Drept urmare, până la sfârșitul anului 2024, potrivit Ministerului de Finanțe, suma ar putea ajunge la 44 miliarde 566 milioane lei, adică cu aproape 5 miliarde lei mai mult față de cifra actuală. Până în 2026, mărimea sa la valoare nominală ar putea ajunge la aproape 54 de miliarde de lei, adică cu 14 miliarde mai mult decât acum”.
Până în prezent, maximul record al datoriei publice interne se ridica la 39 miliarde 823 milioane lei și a fost înregistrat în septembrie anul trecut.
Anterior, Ministerul Finanțelor a declarat că, în ciuda creșterii generale a datoriei publice, aceasta se ridică la circa 35% din PIB, iar față de unele țări europene, unde ajunge până la 88% din PIB, în Moldova datoria publică este relativ mică. Totodată, potrivit autorităților, fără împrumuturi, nu va putea fi posibil de achitat plățile necesare.