25 C
Chișinău

„Locuia pe stradă, în mașina lui”. Noi detalii despre moartea, dar și viața bărbatului de 80 de ani, găsit mort săptămâna trecută în Capitală | VIDEO

Oamenii cu inimă bună au făcut tot ce-au putut pentru a salva de frig un bătrân fără adăpost. I-au oferit acoperiș deasupra capului și mâncare. Totuși, această poveste a avut un final nefericit. Postul nostru de televiziune a aflat detaliile ultimelor zile ale unui chișinăuean în vârstă de 80 de ani, care a locuit multă vreme pe stradă și a fost găsit mort săptămâna trecută.

În ajunul Anului Nou, într-unul dintre grupurile de ajutor de pe Facebook a apărut o publicație conform căreia în cartierul Poșta Veche din Capitală, un pensionar de 80 de ani locuia într-o mașină. S-a aflat că în urmă cu mulți ani, după o ceartă în familie, bărbatul a ajuns în stradă.

Unul dintre cei care a răspuns la apelul de ajutor a fost Roman Cociu.

ROMAN COCIU, voluntar: „Am discutat acest caz cu băieții din grup și am decis să-i dăm bărbatului o mână de ajutor. Locuia pe stradă, în mașina lui. Se încălzea cu ajutorul motorului, dar in urma cu ceva timp s-a stricat și a fost imposibil de pornit. Băieții au făcut tot posibilul să o repare. Au cumpărat benzină și au încărcat bateria, dar nu a ajutat. Am o casa cu toate conditiile. Mi-a părut rău de acest bunicul și l-am invitat să locuiască acolo. L-au transportat mai întâi acolo, apoi în alt loc…”.

Mai întâi, bunelul Mișa – așa cum îl numeau voluntarii – a fost dus într-o casă din suburbiile Chișinăului, unde era cald, era apă, lumină, un pat, o baie și un frigider. Acolo a întâmpinat Anul Nou.

Potrivit lui Roman Cociu, voluntarii l-au vizitat și totul a fost bine. Cu toate acestea, pe 5 ianuarie, bunicul Mișa spunea că se simte singur și că obișnuit deja să locuiască într-o mașină, avrut să se întoarcă în Chișinău.

Roman a sugerat să aștepte câteva zile: la acea oră, în toată țara, fusese declarat cod portocaliu de pericol meteo din cauza ninsorilor. Pensionarul a fost de acord, mai ales că i s-a promis că va fi reparată mașina. Până atunci, Roman i-a oferit, temporar, o altă mașină pentru locuință.

ROMAN COCIU, voluntar: „Totul era bine. A trăit în căldură. Am făcut o fotografie și le-am spus grupului că totul este bine. Bunicul a cerut lenjerie intimă, am cumpărat-o, iar când am venit la 9 dimineața, l-am găsit mort lângă mașină. A lăsat mașina unde dormea gol. Era cald acolo. Probabil că persoana simte că sfârșitul se apropie. Într-o zi mi-a arătat locul unde a fost înmormântată soția lui, în cimitirul Sfântului Lazăr. Și a spus că locul din apropiere a fost rezervat și plătit”.

După cum a declarat anterior poliția pentru postul nostru TV, cauza morții va fi stabilită printr-o expertiză medico-legală. Roman Cociu spune că regretă că nu s-a putut salva persoana respectivă. Însă el și oamenii lui care au aceleași gânduri nu vor renunța și vor continua să-i ajute pe cei aflați în nevoie.

ROMAN COCIU, voluntar: „Eu nu-s la prima experiență de a adăposti persoane. Eu anterior chiar și în suburbia Chișinăului, avem acolo careva afaceri, și cândva chiar am gândit să facem un Centru de socializare persoanelor care iesă din detenție, să avem grijă de dânșii”.

Trupul defunctului a fost predat rudelor, care l-au îngropat.

Canalul nostru TV a încercat să contacteze respectivele persoane, dar acestea au refuzat să discute cu echipa noastră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE