Crește furia transportatorilor și fermierilor români, care anunță că protestele continuă, pentru a șasea zi consecutiv. Au ieșit deja pe străzi cu camioane și utilaje și sunt anunțate proteste în aproape 20 de mari orașe. Este de așteptat ca și astăzi să fie șoselele blocate, iar probleme la începutul săptămânii de lucru vor fi mult mai mari decât în weekend. Şi 10 mii de fermieri germani vor protesta azi cu mii de camioane și tractoare la Berlin.
Potrivit digi24.ro, intrarea în Craiova este blocată de fermieri și transportatori. Ei nu au fost lăsați să intre în oraș, așa că au blocat principala intrare în localitate.
Acolo sunt cordoane de poliție care îi opresc pe protestatari și îi dirijează pe șoferi spre rute ocolitoare. Mii de taximetriști din Craiova și-au anunțat solidaritatea cu acest protest și sunt așteptați să se alăture acțiunii. Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, şi în Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane.
O coloană de tractoare s-a format și pe centura orașului Alexandria. Este o nouă zi de proteste și la Brăila.
Fermierii au ieşit cu utilajele pe şoseaua de centură a oraşului și merg cu viteză redusă, îngreunând traficul. Mulți dintre protestatari au plecat deja spre capitală pentru a se alătura protestului agricultorilor din ţară.
Traficul rutier este paralizat și la Baia Mare, după ce protestatarii au intrat cu utilajele în oraș și circulă cu viteză redusă. Zeci de camioane și TIR-uri stau în coloană la protestul de la Vama Nădlac.
Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat și că protestele vor continua. Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, informează instituţia. Totodată, oficialul face apel către fermierii care blochează intrările în mai multe orașe din România să meargă acasă.
FLORIN BARBU, ministrul Agriculturii din România: „Dânșii au spus că din punct de vedere, pe procesul verbal pe care l-am încheiat, că nu mai au treabă cu Ministerul Agriculturii. Eu rog pe toți fermierii să meargă acasă, pentru că toate revendicările care au fost solicitate Guvernului și Ministerului Agriculturii, banii au fost și sunt prinși în bugetul Ministerului Agriculturii. Pentru că Ministerul Agriculturii e pentru prima oară în ultimii 30 de ani când are 2% din PIB-ul României”.
Negocierile eșuate de până acum îi determină pe fermieri și transportatori să rămână fermi pe poziții și să nu cedeze. Așteaptă ca autoritățile să le rezolve măcar o parte dintre revendicări: Plafonarea RCA la 5.000 RON, echivalentul a aproximativ 20 de mi de lei moldovenești, și suspendarea valabilității poliței când mașina nu este folosită, măsuri de fluidizare a traficului în vămi, scutiri de controale, toleranță la depășirea greutății, modificări la controlul rovinietei, greutății la vamă, alocații de hrană și cazare neimpozabile, reglementări de concurență loială la transportatori, recuperarea unui procent din acciza la combustibil, control vamal pentru camioanele ucrainene.
Şi fermierii germani sunt așteptați luni la Poarta Brandenburg din Berlin pentru un protest masiv față de planurile guvernului de majorare a unor impozite, relatează Reuters. Circa 10.000 de persoane, 3000 de tractoare şi 2000 de camioane din întreaga ţară vor lua parte la noua manifestaţie, după o săptămână în care nemulţumirile agricultorilor au crescut şi mai mult presiunea asupra coaliţiei cancelarului Olaf Scholz, care se confruntă cu probleme bugetare şi ascensiunea forţelor de extremă dreapta.
Ministrul german de finanţe intenţionează să se adreseze protestatarilor, iar liderii partidelor din coaliţie i-au invitat pe liderii demonstranţilor la discuţii, scrie Agerpres. Rezultatele unui sondaj publicat vineri şi citat de dpa arată că peste două treimi dintre germani susţin protestele fermierilor împotriva planurilor guvernului de eliminare a unor subvenţii.
Guvernul federal intenţionează să elimine treptat scutirea de accize pe combustibilul diesel pentru agricultură, care este în vigoare de mai bine de 70 de ani. Sub presiune, executivul a decis o reducere treptată pe următorii trei ani, în locul unei eliminări bruşte, aşa cum plănuise.
Peste tot în Germania, agricultori furioşi fac acum presiuni pentru ca guvernul de coaliţie condus de Olaf Scholz să atenueze şi mai mult aceste planuri. Guvernul a retras deja total un plan de anulare a scutirii de impozit pe vehicule pentru fermieri.