1.2 C
Chișinău

Fermierii moldoveni, indignați că Moldova a oferit o reducere de 27 la sută la tranzitarea feroviară a cerealelor din Ucraina. Ce explicații are MIDR și reprezentanții CFM | VIDEO

Asociația Forța Fermierilor este indignată că Moldova a oferit o reducere de 27 la sută la tranzitarea feroviară a cerealelor din Ucraina. Organizaţia a anunțat despre asta într-un comunicat, cerând explicații autorităților. Canal 5 a solicitat comentarii de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, precum și întreprinderea Calea Ferată din Moldova. Ce răspunsuri am primit, vedeţi în continuare.

În comunicatul său, Asociația Forța Fermierilor notează că a aflat din presa ucraineană despre faptul că Moldova a acordat pentru tranzitul cerealelor din Ucraina o reducere de 27%. Și dacă informația este adevărată, atunci această acțiune în situația actuală defavorizează și mai mult fermierii din țara noastră, deoarece cerealele și oleaginoasele din Moldova se exportă pe aceleași piețe ca și producția din Ucraina, mai scrie organizaţia.

„În ultimii doi ani țara noastră, din cauza prețurilor de dumping al holdingurilor agricole din Ucraina, în mare parte a pierdut piața Turciei. În prezent, la vămile moldo-române se atestă un rând de camioane cu producție agricolă, majoritatea dintre care este tranzitul din Ucraina. Perioada trecerii hotarului durează 5-6 zile. Prin urmare, costul logisticii suportă agricultorii prin micșorarea prețurilor de achiziție la materia primă, care și așa sunt mici. Lipsa fluidizării traficului la hotar este încă un factor, care contribuie la distrugerea fermierilor mici și mijlocii. Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului miilor de agricultori din Moldova”, se spune în declaraţie.

După cum subliniază Asociația, autoritățile moldovenești sunt obligate, în primul rând, să aibă grijă de proprii fermieri și cere interzicerea tranzitului rutier al cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina și efectuarea acestuia doar pe calea ferată ca o condiție de păstrare a tarifului redus.

Am contactat Ministerul Agriculturii pentru comentarii. Purtătoarea sa de cuvânt, Daniela Turculeţ, ne-a spus că întrebările referitoare la tarifele de transport ar trebui adresate Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale şi întreprinderii Calea Ferată din Moldova. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre.

La rândul său, șeful serviciului comercial al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” Dmitri Prohnițchi a declarat pentru Canal 5 că reducerea tarifului se aplică tuturor mărfurilor tranzitate de anul trecut.

DMITRI PROHNIŢCHI, șeful Serviciului Comercial al CFM: „Sursa principală a venitului CFM este tranzitarea mărfurilor. Pentru creșterea volumului acestui tip de încărcături și atragerea clienților noi pentru expeditorii noștri, care în prezent sunt peste 30, am creat un instrument care în condițiile respectării volumului total de transport de către toate organizațiile de expediție, menţionez, absolut toate, permite aplicarea coeficienților de reducere”.

Potrivit lui Prohniţchi, pentru recalcularea taxei de transport la tarife reduse, trebuie îndeplinită cel puțin una din două condiții: realizarea volumului stabilit de transport marfă pentru luna de raportare şi, doi, volumul mediu lunar de mărfuri transportate în ultimele trei luni, inclusiv cea de raportare, cumulativ depășește sau este egal cu volumul lunar stabilit.

De menționat că, Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Temporar Ocupate ale Ucrainei a publicat recent un comunicat conform căruia în rezultatelor lucrărilor Comisiei Interstatale MoldoUcrainene pentru Comerț și Cooperare Economică, în 21 decembrie 2023, au fost semnate șapte protocoale, inclusiv reducerea pentru tranzitarea de către Republica Moldova a producţiei agricole ucrainene.

„Este vorba de 27% la tarifele actuale”, a precizat instituţia ucraineană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE