5 C
Chișinău

Depuneri de flori și recitaluri de poezie la Chișinău și Orhei, de Ziua Națională a Culturii și 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cu ce mesaje au venit politicienii | VIDEO

Depuneri de flori și recitaluri de poezie, în cadrul unor manifestații de profil, au avut loc astăzi de Ziua Națională a Culturii și data la care s-au împlinit 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. În carul evenimentelor s-au înscris oameni de artă, funcționari publici și politicieni. Au adus un omagiu omului de geniu al literaturii noastre conducerea țării, a municipiului Chișinău, dar și administrațiile unor municipii și raioane din Moldova, printre care și Orhei.

Cu flori a fost acoperit astăzi postamentul monumentului lui Mihai Eminescu din scuarul care-i poartă numele.

La fel ca anul trecut, jerbe au fost să depună reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău. Mai apoi, funcționarii au adus un omagiu marelui poet și la monumentul acestuia de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Tot acolo au depus astăzi flori oficiali, politicieni, oameni de cultură, elevi și profesori. Unii au participat și la un recital poetic de creații eminesciene.

Într-o postare pe Facebook, primarul Ion Ceban a scris că „în această zi trebuie să conștientizăm cu toții, în mod special, semnificația majoră a culturii în comunitate, mai ales că marele geniu ne-a lăsat un patrimoniu de valoare. Este important să promovăm, să valorificăm și să creștem noi generații. Cultura suntem noi, prin tot ceea ce gândim și facem”, a adăugat edilul.

Versurile marelui poet, prozator și jurnalist au fost cântate astăzi și la Orhei, în preajma bustului lui Mihai Eminescu, ridicat în cinstea lui și în fața căruia a depus flori conducerea primăriei municipiului.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: „Astăzi, întreaga țară marchează Ziua Națională a Culturii, dar și cei 174 de ani de la nașterea marelui poet, dramaturg, scriitor și jurnalist, Mihai Eminescu. Cu acest prilej, cum este tradițional aici la noi în municipiul Orhei, ne adunăm an de an să cinstim memoria celui care a propășit opera în întreaga lume și în întregul Univers. Cu acest prilej venim și noi astăzi cu un omagiu în cistea marelui scriitor”.

VALERIAN CRISTEA, viceprimar al muncipiului Orhei: „Lucrările Mihai Eminescu niciodată nu vor îmbătrâni, ele rămân veșnic vii. Unde descrie natura-foarte frumos, unde descrie relațiile iubirii”.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, și ministrul Sergiu Prodan a venit cu un mesaj în care a mulțumit angajaților din acest domeniu pentru munca, pasiunea și dăruirea de care dau dovadă.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Astăzi celebrăm cultura noastră, una prin definiție românească, dar și îmbogățită prin culturile altor etnii. Este ziua în care îi onorăm pe cei dedicați culturii, fie creatori, fie promotori ai valorilor artistice”.

Președintele Maia Sandu, într-o postare pe Facebook, a anunțat cu prilejul sărbătoririi zilei naționale a culturii și a aniversării lui Mihai Eminescu despre faptul că și anul acesta cea mai mare sărbătoare a Cărții – Bookfest Chișinău, se va desfășura sub Înaltul Patronaj al președinților României și Republicii Moldova.

„Interesul față de lectură, în special la copii și accesul la carte de calitate trebuie sprijinit pe toate căile și la toate nivelurile. Numai prin accesul la cultură și lectură putem schimba mentalități, putem forma generații de oameni cu gândire liberă”, a declarat Maia Sandu.

Cu un mesaj a venit și liderul Partidului ”Șansă”. Alexei Lungu a scris într-o postare pe social media că acum este mai important ca niciodată să avem grijă de limba noastră, tradițiile și memoria poporului.

El a postat și câteva versuri pe le scria Mihai Eminescu acum aproape un secol și jumătate.

„Prea vaţi arătat arama sfîşiind această ţară, Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, Prea v-aţi bătut Joc de limbă, de străbuni şi obicei, Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!”, este fragmentul de poezie despre care Alexei Lungu spune că este actual.

A scris un mesaj dedicat Zilei Naționale a Culturii, dar și lui Mihai Eminescu și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Cultura nu este doar o oglindă a societății, dar și un factor de dezvoltare comunitară, performanţă economică, modernizare, fiind totodată şi exponentul calităţii vieţii umane. Să ne inspirăm din moștenirea de neprețuit a lui Eminescu și să promovăm consecvent și cu mare grijă valorile noastre culturale, contribuind astfel la perpetuarea neamului și a țării noastre”.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. După o viață marcată de efervescența creației, dar și de multă suferință, poetul s-a stins din viață la vârsta de 39 de ani. Manuscrisele, 46 de volume, de aproape 14 mii de file, au fost dăruite Academiei Române.

Post-mortem, opera celebră „Luceafărul” a fost desemnată cel mai lung poem de dragoste din lume.

În fiecare an, pe 15 ianuarie, când este comemorată ziua în care s-a născut Mihai Eminescu este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE