6.1 C
Chișinău

Un pat de spital străpuns cu o rangă galbenă: Partidul Renaștere a organizat un flash mob în fața Spitalului Toma Ciorbă. Ce revendicări au adresat autorităților | VIDEO

Activiști și susținători ai partidului Renaștere au organizat un flash mob de protest în fața Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă din Capitală. Ei și-au manifestat astfel dezacordul față de fuzionarea acestuia cu Clinica de Dermatologie, afirmând că, în consecință, orașul va pierde una dintre cele mai importante instituții medicale și au acuzat autoritățile țării de prăbușirea sistemului de sănătate. Manifestanții au cerut și demisia ministrului Sănătății Ala Nemerenco. Reprezentanții partidului de guvernământ și ai Ministerului Sănătății au refuzat să comenteze protestul și declarațiile participanților la această acțiune.

Un pat de spital străpuns cu o rangă galbenă. Participanții la Flash Mob au venit cu o astfel de instalație în fața clădirii Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbe.

După cum a spus unul dintre organizatorii acțiunii, Iurii Vitnianski, această compoziție simbolizează uciderea sistemului de sănătate de către actualul guvern.

IURII VITNEASCHI, activist partidul „Renaștere Возрождение”: „Guvernul actual – guvernul PAS – a ucis sistemul de învățământ, a închis școlile, astăzi s-au apucat de sistemul de sănătate. Vedem cum îl ucid închizând spitale. Acesta este un spital republican de boli infecțioase unic, care în niciun caz nu ar trebui să fie închis. Vom continua să luptăm și să atragem opinia publică pe această problemă. Vrem să ne asigurăm că sistemul de sănătate este vindecat de o boală precum este Nemerenco”.

Participanții la acțiune și orășenii care au venit la acest protest și-au manifestat opinia fermă că Spitalului Toma Ciorbă trebuie să-și păstreze statutul.

„Comasarea este un fel de absurd. Iese că o persoană, care poate are cunoștințe în domeniu sau nu, va conduce ceea ce deja a fost pus pe picioare și funcționează de zeci de ani. Pentru ce?”.

„În loc să facem ordine fiecare spital în parte, combinăm două în unul și facem un haos și mai mare. Aici e centrul Capitalei, pământul este bun, analizați singuri”.

„Nu există informații clare despre motivul pentru care se face acest lucru, care vor fi beneficiile pentru oameni, cum va face față statului dacă vor face față Doamne ferește de vreo epidemie sau un focare de infecții. Acest spital a ajutat foarte mult când a fost Covid, a fost centrul tuturor evenimentelor și cred că au salvat multe vieți”.

Printre trecători s-au numărat și cei care, dimpotrivă, au pledat pentru reorganizarea instituțiilor medicale vizate.

„Le comasează dar nu le lichidează și nu le vând. Nu vor fi deja doi directori, doi vice și personal pentru două spitale, dar va fi un singur director. Dar investițiile vor fi mai mari”.

Reprezentanții Spitalului Tom Ciorbă nu au comentat protestul desfășurat în fața unității medicale.

Am apelat la Ministerul Sănătății pentru o reacție cu privire la declarațiile și revendicările participanților la flash mob. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății Corina Gamurari a răspuns printr-un mesaj că ministerul nu va comenta această acțiune.

Am contactat-o și pe purtătoarea de cuvânt al partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, pentru comentarii, dar aceasta a refuzat să comenteze.

Reamintim că, în decembrie anul trecut guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care prevedea fuziunea Spitalului Toma Ciorbă cu Spitalul de Boli Dermatologice și Infecțioase. Dispoziția a fost adoptată în ciuda faptului că sindicatele și angajații ambelor instituții medicale au făcut declarații de dezacord cu această decizie și au organizat mai multe proteste.

Pe 11 decembrie, angajații Spitalului de Boli Dermatologice și Infecțioase au trimis autorităților o petiție prin care cer oprirea procesului de comasare a spitalelor, avertizând că altfel va avea loc o grevă japoneză, pichete în fața clădirii Ministerului Sănătății, sau chiar o grevă generală. A

ngajații Spitalului Toma Ciorbă, la rândul lor, au susținut că decizia de fuziune a ascuns intenția de a însuși teritoriul de două hectare pe care se află instituția lor medicală. Argumentele lor au fost expuse într-o scrisoare către guvern, parlament și Centrul Național Anticorupție.

Ca răspuns la un apel al postului nostru de televiziune, comunicatorul Ministerului Sănătății, Corina Gamurari, a spus atunci că „nu se va închide niciun spital, se vor uni sub conducere comună, întrucât au aceeași specialitate a bolilor infecțioase, ambele sunt instituții medicale de nivelul trei și funcționează cu eficiență scăzută din punct de vedere economic și financiar”.

Guvernul a spus ulterior că după reorganizare va fi înființată o comisie de transfer în termen de 15 zile, iar procesul ar trebui finalizat în 30 de zile.

Anterior, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că, după reorganizarea și fuzionarea celor două spitale, investițiile în asigurarea activităților acestora vor crește, inclusiv datorită fondurilor internaționale.

În ceea ce privește închiderea școlilor, în decembrie anul trecut, ministrul Educației, Dan Perciun, într-un discurs în parlament, a declarat că instituțiile de învățământ se confruntă cu un deficit mare de personal, numărul de elevi este în scădere, iar calitatea educației rămâne joasă. În acest sens, se propune închiderea treptată a școlilor cu un număr mic de elevi și crearea de licee model, câte unul în fiecare raion, care să transporte elevii acolo cu autobuze speciale. Totodată, școlarilor se vor plăti compensații financiare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE