8.2 C
Chișinău

Reacții după decesul fostului şef-adjunct al CNA, Mihail Gofman: Urma să depună depoziții referitor la furtul miliardului și să înainteze învinuiri. Ce spune Poliția despre cauza morții | VIDEO

Fostul şef-adjunct al Centrului Național Anticorupție pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, Mihail Gofman, devenit cunoscut pentru dezvăluirile sale din dosarele Landromat și furtul miliardului a decedat. Potrivit poliției, el a fost victima unui accident rutier produs la sfărșitul lunii decembrie, iar în urma traumatismelor, în data de 11 ianuarie s-a stins din viață.

Șefa Secției Comunicare și Protocol a IGP, Diana Fetko susține că accidentul în urma căruia și-a pierdut viața Mihail Gofman s-a produs în data de 20 decembrie 2023, aproximativ la ora 19:30 minute după ce o femeie de 30 de ani, domiciliată în mun. Chișinău, conducând autovehiculul de model ”Fiat”, în intersecția șos. Balcani cu str. Tricolorului din capitală, a tamponat pietonul de 49 de ani, domiciliat în mun. Chișinău, în timp ce acesta traversa partea carosabila în afara trecerii pentru pietoni. În rezultatul accidentului rutier, lui Mihail Gofman i-au fost cauzate multiple leziuni corporale.

Potrivit poliției, șoferița a fost testată alcoolscopic, rezultatul fiind negativ la alcool. Pietonul însă nu a fost testat de polițiști, în urma accidentului rutier, pe motiv ca era inconștient.

Pe caz a fost pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, însă la data de 11 ianuarie curent victima a decedat pe patul de spital.

Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Institului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene.

Am încercat să aflăm de la ea mai multe detalii la acest caz. Am întrebat-o dacă Gofman era conștient sau nu când a ajuns la spital, ce diagnostic avea și dacă era sau nu în stare de ebrietate, dar Dorina Arsene a făcut referire la date cu caracter personal.

Nici de la rudele lui Gofman nu am putut obține mai multe detalii. Unul dintre verișorii său ne-a spus că a aflat din presă despre acest caz și nu are alte detalii.

Soția lui Mihail Gofman a declarat însă pentru publika că: „Spre marele nostru regret, Mihai a pierdut lupta pentru viaţă şi a decedat astăzi. Despre împrejurări, pot să spun doar că a fost un accident rutier din neatenţie”, a declarat Ludmila Gofman.

Cu o reacție la acest caz a venit avocatul Aureliu Colenco. El susține că Mihail Gofman urma să depună depoziții în SUA referitor la furtul miliardului, după ce acum trei ani, acesta a fost interogat de avocați referitor la frauda bancară.

AURELIU COLENCO, avocat: „Noi avem o interogare a domnului Gofman oficială, efectuată de avocați în baza anchetei avocaționale, unde domnul Gofman a dat consințământul să fie interogat.
– Dumnealui povestește despre furtul miliardului acolo?
– Da.
– Face careva învinuiri?
– Da.
– Către cine?
– Către mai multe persoane și cum s-a efectuat și când s-a efectuat acest furt.
-Persoane cu putere în stat?
– Da. El a numit mai multe persoane, dar noi pregătim acum materialul și nu vreau să divulg tot.
– Domnul Gofman urma să fie interogat și în America?
– Da. Noi am discutat nu demult cu el, eu intenționam acest lucru să-l fac, deoarece aici, domnul Gofman nu era auzit și nu era ascultat de nimeni, de aceea, eu intenționam acest lucru la ce el a dat acordul, dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat”.

Avocatul a mai menționat că Gofman s-ar fi adresat Procuraturii Generale, dar și Comisiei Juridice Numiri și Imunități cu solicitarea de a fi interogat pentru a oferi detalii despre furtul miliardului.

AURELIU COLENCO, avocat: „Ei ignorau declarațiile lui. Eu după cum cunosc, au fost mai multe cereri depuse de el și în Parlament la doamna Stamate, cât și la Procuratura Generală, dar nimeni pe el nu l-a chemat și nu l-a interogat, chiar el insista la acest lucru”.

Colenco susține că în următoarele zile va organiza o conferință de presă în care va expune mai multe detalii în acest sens.

Contactată de noi pentru o reacție la declarația lui Colenco, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități a negat faptul că Gofmam ar fi solicitat să fie interogat pe cazul dispariţiei miliardului din sistemul bancar moldovenesc.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități: „Din iulie-august 2021, nu a fost niciun asemenea demers.
– Nici verbal nu s-a adresat domnul Gofman?
– Nu. Eu nici nu l-am văzut vreodată. Este pentru prima dată când aud așa ceva”.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru ne-a spus însă că Mihail Gofman s-a adresat la Procuratură pentru a fi interogat, dar solicitarea sa a fost expediată pentru examinare, conform competenței, în adresa Procuraturii Anticorupție.

Întrebată când a fost înregistrată solicitarea, Violina Moraru ne-a spus că în data de 15 septembrie 2021.

Am încercat să aflăm de la Procuratura Anticorupției dacă a fost recepționată sesizarea lui Gofman timp depusă acum dou ani, dacă a fost interogat sau urma să fie, dar la solicitarea expediată pe adresa instituției nu am primit deocamdată un răspuns.

Mihail Gofman a fost demis din funcția de șef adjunct al Departamanetului spălării banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție în aprilie 2014, urmare a unor anchete legate de averea sa. El însă a respins acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi îmbogăţit illicit.

Ulterior, în 2016, în cadrul unei emisiuni de la TV7, el a spus că furtul miliardului nu a fost un secret pentru autorităţile de stat, iar despre dispariţia banilor s-a ştiut încă din anul 2013.

Totodată, acesta a dezvăluit că, la cerința lui Leancă în 2013 a fost creat un grup secret care a investigat situația bancară și inegalitățile de la BEM. Mai mult, Gofman spunea că acest grup a informat organele judiciare și principalele persoane în stat, tot în 2013, despre cele depistate, însă cazul a fost tergiversat.

Ulterior, fostul președinte al Asociației Ofițerilor de Conformitate și Prevenirea Spălării Banilor, Sergiu Sagaidac a ieșit în public cu dezvăluiri similare. În replică, Iurie Leancă spune atunci că fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman, nu este altceva decât un instrument folosit de alţii care ar avea interes pentru astfel de declaraţii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE