25 C
Chișinău

Mai întâi au rămas fără case, iar acum riscă să înghețe de frig. Oamenii străzii, adăpostiți și hrăniți la Centrul de Găzduire din Chişinău | VIDEO

Gerul îi pune la grea încercare pe oamenii străzii. Centrul de Găzduire pentru persoane fără domiciliu stabil din Chișinău este suprasolicitat, iar ca să nu înghețe, celor fără adăpost li se pune la dispoziție hrană, haine groase și un loc de dormit. Cu lacrimi în ochii, oamenii își amintesc despre cum au avut cândva familie, dar acum au devenit un abandon pentru toți.

Temperaturile scăzute și ninsorile din ultimele zile i-au făcut pe oamenii străzii să apeleze la serviciile centrului de Găzduire pentru persoane fără domiciliu stabil din Chișinău. Cel mai des, acești oameni sunt aduși de către polițiști sau carabinieri pe timp de noapte, după ce sunt depistați pe străzile din oraș. Veceslav, în vârstă de 54 de ani, a fost adus de ambulanță, după ce i-a fost oferit primul ajutor, după spusele bărbatului a fost bătut de câțiva tineri și abandonat.

VECESLAV MATROI, beneficiar al Centrului de Găzduire pentru persoane fără adăpost: „Băteau oameni, cereau bani, de fumat, cereau ceva, nu am avut nimic și m-au bătut.
– Ce ați lucrat?
– Am lucrat în taxi, am pierdut permisul de conducere, ca să îl restabilesc nu am posibilitate, trebuie să îmi restabilesc și buletinul”.

Tot acolo este și domnul Alexandru Smirnov, pensionar în vârstă de 70 de ani. A ajuns ca anii de bătrânețe să îi petreacă în stradă. A avut și casă și familie, soția a decedat, iar unul dintre feciori l-a dat afară din propria locuință, spune bătrânul.

ALEXANDRU SMIRNOV, beneficiar al Centrului de Găzduire pentru persoane fără adăpost: „Fiul meu a făcut acte pe casa mea, a venit cu poliția, cu poliția de sector și îmi spuneau că mai mult aici nu mai locuiesc. Eu îi spun ai soveste, tu îți alungi propriul tata din casă, am o întrebare grea a fost pentru el. Așa o situație, și uite aici oamenii m-au ajutat, m-au hrănit, m-au îmbrăcat, m-au spălat. Mie îmi place tot, dar ce să fac afară să locuiesc”.

Totuși, el spune că își iubește copii și într-o bună zi poate că rudele vor avea nevoie de el.

ALEXANDRU SMIRNOV, beneficiar al Centrului de Găzduire pentru persoane fără adăpost: „Poate că odată își vor aminti de tata, eu o sa fiu bucuros dacă ei o să mă ajute, dacă o să mă ajute. Dar așa mi-a dat un pat, plapumă, pernă, și o alimentație bună”.

Și Anatol Romanciuc în vârstă de 73 de ani este mulțumit că pe timpul iernii are un acoperiș de-asupra capului. Este mulțumit că există oameni cărora nu le este indiferent.

ANATOL ROMANCIUC, beneficiar al Centrului de Găzduire pentru persoane fără adăpost: „Eu am pat curat, pernă, plapumă tot este curat, bateriile se încălzesc. De cere comodități trebuie de visat în acest moment. Tot mi-au dat aici, eu vă arăt și arăt munca acestor oameni, asta tot datorita oamenilor de la administrare fiindcă ei și moral ne susțin, dar și fizic, cum pot. Și apă fierbinte este, și rece. Aici este locul meu.
– Ce ați mâncat astăzi?
– Eu astăzi am mâncat supă, terci din păpușoi, și guliaș cu carne și compot, asta prânz. Dimineața terci cu lapte, campot ți biscuiți, seara îmi dă felul doi, cartofi, hrișcă, ceva cu carne, și obligatoriu suc și paștet”.

Directorul Centrului de Găzduire pentru persoane fără domiciliu stabil Veaceslav Macovei ne-a spus că la moment sunt 88 de persoane care locuiesc la centru și beneficiază de ajutor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE