6.1 C
Chișinău

Protest la punctul Bender – Varnița: Locuitorii din stânga Nistrului se opun modificărilor Codului Vamal | VIDEO

Mai mulți cetățeni din stânga Nistrului au protestat astăzi față de modificările din Codul vamal, intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2024. Manifestanții susțin că schimbările vor duce la creșterea bruscă a prețurilor și le cer autorităților de la Chișinău să renunțe la ele. Vicepremierul pentru reintegrare declară însă că nu vor fi făcute concesiuni la capitolul Codului Vamal.

Protestul a avut loc la punctul Bender-Varnița. Manifestanții s-au declarat împotriva introducerii taxelor vamale de către Chișinău, menționând că acestea vor afecta negativ activitatea întreprinderilor din regiune.

SERGHEI ȘERSTIUC, șeful Forumului Popular Transnistrean: „Presiunea economică pe care Moldova o pune astăzi asupra întreprinderilor noastre lovește buzunarele locuitorilor noștri, muncitori obișnuiți care stau în spatele mașinii, lucrează în spitale, școli și grădinițe. Restricţiile economice se reflectă într-o scădere a veniturilor fiscale la buget şi o creştere a preţului mărfurilor importate pe teritoriul Transnistriei. În primul rând, cetățenii noștri suferă”.

„Cu mare uimire am aflat după 1 ianuarie curent că Republica Moldova a aplicat în practică un nou Cod Vamal, potrivit cărora, agenți economici din Transnistria, vor fi nevoiți să achite în bugetul Republicii Moldova circa 10-15% impozite suplimentar”. 

„Fiecare dintre noi în acest moment își dorește un singur lucru: pace, stabilitate și prosperitate. Vrem să ne construim familii, vrem să trăim în pace pe acest pământ. Este foarte trist că instituția diplomației este pur și simplu absentă pentru unii dintre noi”. 

Participanții la mitingul împotriva introducerii taxelor vamale de către Chișinău au declarat că intenționează să continue protestele.

Un reprezentant al Federației Sindicatelor din regiunea transnistreană a spus că au fost trimise scrisori către toate ministerele și organizațiile Republicii Moldova cu privire la decizia Chișinăului de a introduce taxe vamale.

Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au declarat pentru postul nostru de televiziune că este important să facem diferența între libertatea de exprimare care în mod continuu este cenzurată și persecutată în regiunea transnistreană și evenimentele regizate de actori propagandistici ce încalcă constant suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

Nemulțumirile în stânga Nistrului au loc după ce a intrat în vigoare Noul Cod Vamal, care elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat până acum agenții economici din regiunea transnistreană.

În reacție, așa zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului. De asemenea, regimul de la Tiraspol intenționează să oblige proprietarii de mașini cu numere moldovenești, care au domiciliul permanent în localitatea Doroțcaia, să achite o vinietă. O altă decizie anunțată de Tiraspol prevede că, din 1 februarie, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova, dar care activează în regiunea transnistreană, vor plăti pentru resursele energetice, conform tarifelor de pe malul drept. Chiar și așa, vicepremierul pentru Reintegrare declară că deciziile nu intimidează autoritățile constituționale.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Cursa escaladării relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol este nocivă, nu ne intimidează acești pași în niciun caz și nu ne va face să revedem poziția pe care o avem. Deci, concesiuni la capitolul Codului Vamal nu vor fi făcute. Vom vedea, vom analiza care va fi situația și cum vom proceda mai departe”.

Oleg Serebrian a mai declarat că, dacă nu se va găsi o înțelegere la Tiraspol, autoritățile de la Chișinău urmează să decidă cum va compensa pierderile suferite de fermierii moldoveni.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: „Nu este pentru prima dată când recurgem la astfel de compensații. Deși sper că nu se va ajunge până aici”.

Amintim că, potrivit unor modificări la Codul Vamal, din luna ianuarie a acestui an, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova.

Serviciul Vamal de la Chișinău a explicat că această măsură asigură un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE