Greva feroviarilor şi protestele fermierilor paralizează Germania. Blocajele masive ale drumurilor, autostrăzilor și manifestațiile antiguvernamentale continuă a treia zi. Aproximativ 80% din trenurile de distanță au fost anulate, activitatea multor întreprinderi a fost suspendată, milioane de pasageri nu pot ajunge la destinație. Conducerea companiei naționale de căi ferate Deutsche Bahn spune că nu poate satisface revendicările lucrătorilor feroviari. Pe model german, transportatorii și fermierii români au făcut front comun.
Germania se confruntă începând de miercuri cu anulări de trenuri, în condiţiile grevei naţionale de trei zile a mecanicilor de locomotivă, în timp ce, în paralel, protestele fermierilor nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce subvenţiile la motorină perturbă traficul rutier, transmite Reuters.
Asta după ce mecanicii de trenuri de marfă au încetat lucrul încă de marţi seară. Grevele vor continua până vineri seară.
Sindicatele feroviarilor cer o reducere a săptămânii de lucru de la 38 până la 35 de ore, o majorare salarială cu 555 de euro pe lună precum şi un bonus unic de 3.000 de euro pentru a compensa efectele inflaţiei. Conducerea Deutsche Bahn a oferit o anumită flexibilitate cu privire la programul de lucru, dar a refuzat ideea ca salariile să rămână la fel, scrie Agerpres.
După exemplul protestelor din Germania, fermierii şi transportatorii auto români au pornit miercuri spre București într-o coloană formată din peste 120 de autoturisme și camioane, precum și zeci de tractoare. Agricultorii invocă probleme legate de legile arendei, a forței majore, blocaje la plata subvențiilor și cer intervenția statului pentru protejarea producătorilor agricoli față de importurile ieftine și prețurile mici la cerealele produse de ei.
Transportatori auto de mărfuri sunt nemulțumiți de scumpirea RCA și timpii pierduți în vămi. Protestul lor a blocat circulația în mai multe orașe din România.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirma miercuri, că până în acest moment nu a primit nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă acest protest. El susține că acțiunea este „masiv distribuită pe reţelele sociale de un partid politic” care „încearcă să câştige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje”, scrie digi24.ro.