La Bruxelles a avut loc o conferință internațională dedicată libertății presei în Europa. Evenimentul a fost organizat de Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. La conferinţă au participat şi jurnalişti din Moldova, care au vorbit despre situaţia libertăţii presei în ţara noastră, închiderea de către autorităţi a canalelor de televiziune, a surselor de internet şi a altor mijloace media.
Principiul libertății de exprimare și de opinie este unul dintre pilonii esențiali ai democrației europene. Oamenii trebuie să aibă acces la informații, posibilitatea de a alege sursele de informare și dreptul la mai multe puncte de vedere. Despre asta a declarat secretarul general al Partidului European al Conservatorilor și Reformiștilor, Antonio Giordano, în cadrul conferinței internaționale despre libertatea presei în Europa. Dar probleme în acest domeniu sunt şi în Uniunea Europeană.
VLADISLAV ILČIĆ, europarlamentar PECR: „Vorbim despre independența presei în Uniunea Europeană, dar e de ajuns să privim și să discutăm despre situația politică din Polonia și vom vedea cum stau lucrurile cu adevărat. Și această situație este nu doar în țări aparte, ci și la Bruxelles”.
Vorbind despre Polonia, Ilčić a amintit că în acum câteva săptămâni, la sfârșitul anului 2023, noul premier al țării, Donald Tusk, a închis două posturi tv naționale, acuzându-le că îi promovează oponenții. Și a spus că va deschide altele noi – cu o abordare mai echilibrată, potrivit lui Tusk, a informației.
În Republica Moldova, despre care s-a discutat și în cadrul conferinței, autoritățile au închis până în prezent 12 posturi tv.
LUDMILA BELCENCOVA, jurnalistă, președinta Stop Media Ban: „Din decembrie 2022, în Moldova nu există pluralism de opinii. Este o singură opinie – a autorităților noastre. În decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepţionale a suspendat licențele de emisie a şase posturi TV. Asta în timp ce Comisia a fost creată pentru a soluţiona criza energetică, și nu pentru a controla spațiul audiovizual. Posturile noastre au fost închise dintr-un singur motiv pentru că vorbeau despre ceea ce nu le plăcea autorităților. Oare o astfel de cenzură reflectă valorile europene? Din păcate, în ţara noastră dacă critici autoritățile, ești automat catalogat drept propagandist sau agent străin”.
Am solicitat de la purtătorul de cuvânt al Cabinetului de Miniștri, Daniel Vodă, un comentariu, dar n-am primit răspuns.
Amintim că în 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepţionale a suspendat pe durata stării de urgenţă licențele de emisie a șase posturi TV: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.
Autoritățile motivau decizia prin protejarea spațiului informațional național și prevenirea riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”.
Acum un an, toate cele şase posturi TV au contestat decizia CSE în instanță, procesul de judecată continuă. Ulterior, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale, au fost suspendate licențele pentru alte şase televiziuni. Este vorba Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3.
Decizia a fost luată pe baza unui raport SIS, care a remarcat că aceste „posturi promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate”.
Redacţiile posturilor TV au negat aceste acuzații și încearcă, de asemenea, să conteste decizia în instanță. La acel moment, mai multe organizații neguvernamentale și șeful misiunii UE în Moldova și-au exprimat îngrijorarea față de această decizie, care au indicat că nu au fost prezentate suficiente argumente în acest sens.
La sfârșitul lunii decembrie 2023, Consiliul pentru Promovarea Proiectelor de Investiții de Importanţă Națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale acestor șase companii pe perioada de timp necesară colectării şi examinării informațiilor privind beneficiarul lor final.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat miercuri, această decizie prin preocuparea autorităților pentru sănătatea mintală a populației.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „A fost o decizie a Comitetului pentru Investiții Strategice, care a recomandat ca aceste licențe să rămână suspendate până la clarificarea modului în care proprietarii acestor posturi sau să fie clarificată cine stă în spatele acestor posturi TV. Respectiv, autoritățile statului se conduc de faptul ca informațiile care sunt prezentate în spațiul public să fie prezentate obiectiv și corect. Ne îngrijim la fel cum suntem în sezonul gripei și a răcelilor, la fel cum ne îngrijim de sănătatea noastră în timpul unei epidemii, aşa trebuie să ne îngrijim și de sănătatea noastră mintală atunci când vorbim despre informații”.
La conferința internațională despre libertatea presei, organizată la Bruxelles de Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, au participat membri ai Parlamentului European, precum și jurnalişti din Italia, Franța, Belgia, Polonia și alte țări ale Uniunii Europene. Toți au vorbit despre situația privind libertatea presei în țările lor. O
rganizatorii conferinței au afirmat că scopul evenimentului a fost apărarea principiului libertății presei ca element integrant al democrației europene, prin formarea unei noi strategii.