25 C
Chișinău

Ca în filme: Un cal lasăt să înghețe în capitală, a fost salvat, însă riscă să fie dat la carne. Cui aparține animalul și care ar urma să fie soarta acestuia | VIDEO

Un caz de cruzime față de animale a fost descoperit acum câteva zile în Capitală. Un cal a fost văzut, acum o săptămână, abandonat pe un câmp din sectorul Ciocana. O femeie povestește că necuvântătoarea era priponită în același loc, zi și noapte, în decurs de 4 zile, pe timp de intemperie de cod portocaliu de viscol și zăpadă. Animalul înghețat și lehămetit de foame, era pe cale să moară. Pe el s-au format țurțuri și câteva ore deja decideau viața lui, mai mărturisește femeie care a decis să îl dezlege și să îl ducă la un loc cald.

Natalia, o tânără care locuiește în sectorul Ciocana, povestește că a observat calul în data de 3 ianuarie, pe când începuse o lapoviță puternică.

Animalul care era priponit pe un câmp sub cerul liber tremura de frig. 4 zile consecutiv calul a stat în nămeți și viscol puternic, astfel că Natalia s-a decis să îl elibereze și să-l ducă la un adăpost unde i se va oferi hrană, apă și căldură, spune femeia.

„El după ploaia ceea, ud bleașcă, l-am văzut pe câmp legat plus că a doua zi a fost ninsoare și ger și eu nu am putut să fiu indiferentă și m-am dat în vale încolo și am luat calul și am spus că nu merită acest animal să se chinui pe fața Pământului”.

Femeia afirmă printre lacrimi că a încercat să găsească un mijloc de transport pentru a duce animaul la adăpost însă nimeni nu s-a încumetat să pornească la drum pe acea vreme rea, mai ales că și autoritățile îndemnau cetățenii să nu pornescă la drum, dar și Centrul de Dirijare în Situații Excepționale a recomandat tuturor să nu iasă din case fără necesitate stringentă.

Astfel Natalia a decis să meargă pe jos de la câmpiile Ciocanei spre Băcioi, la o distanță de 40 de km, unde se află grajdul în care era așteptat deja animalul.

„Nu puteam să dorm nopțile și să simt aceea ce a simțit animalul acesta. L-am luat și cum îl vedeți, l-am adus înghețat bocnă, abia se mișca, șchiopăta. Am încercat să caut un bus pentru dânsul și nu am găsit nimic și am luat inima în puteri și am pornit cu el la drum, să-l aduc la loc cald. să aibă un fân, o apă”.

Vestita antrenoare de hipism, Tatiana Argint care a acceptat să adăposteasca bietul animal ,în grajdul său, povestește că i-au dat lacrimile în momentul în care a văzut calul intrând în grajd.

Animalul tremura continuu și pe toată pielea lui s-au format țurțuri și o pojghiță groasă de gheață.

La o zi distanță, când femeile spuneau că au vegheat toată noaptea asupra calului care a luptat cu moartea și era incert faptul dacă va supraviețui până în zori, au apărut și așa numiții propietari ai animalului.

Unul dintre ei care s-a prezentat Iaroslav a avut o convorbire telefonică cu femeile care au adăpostit armăsarul. Bărbatul a recunoscut că animalul a fost lăsat în câmp întrucât nu mai conta starea lui de sănătate pentru că a decis să îl ducă la abator pentru a fi vândut la carne, convorbire înregistrată telefonic de către femei.

„-Iaroslav, vă rog să mă auziți. Lasați-mă să lecuiesc acest cal.
-La ce bun? Eu vă explic că îl dau la carne. La ce bun să vă cheltuiți dacă calul va merge la abator.
-Aici este vorba despre onoare și demnitate a oricărui om care are inimă. Vă asigur că dvs nu o să fiți pus la nicio cheltuială pentru lecuirea calului.
-Nu trebui să vă cheltuiți în zadar pentru că eu duc calul la carne”.

Astfel vestita antrenoare împreună cu tânara care a salvat de la moarte sigură calul au decis să apeleze după ajutor la oamenii legii, în timp ce pretinșii proprietari cereau să le fie întors imediat calul pentru că ei sunt stăpânii de drept ai animalului și ar deține chiar și acte confirmătoare cu care au venit la grajd.

Oamenii legii au verificat datele din pașaport, însă acestea nu corespundeau cu parametrii animalului. Nici culoare, nici rasa cabalinei nu se potriveau cu datele înscrise în pașaportul prezentat de autointitulații proprietari.

Femeia care apare în imagini se prezintă coproprietara animalului și soacra bărbatului care a recunoscut anterior telefonic că armăsarul a fost lasat în câmp întrucât va merge la sacrificat. Ea spune că este în drept să decidă soarta de mai departe a ierbivorului.

„-A cui este calul, a lui Ieroslav sau al dumneavoastră?
-Ieri, era calul lui Ieroslav și el foarte clar mi-a spus la final de conversație că el o să vină și o să-l ia să o să-l de-a la carne și astăzi această conversație v-a fi publicată.
– Asta nu este treaba dumneavoastră, acolo sunt mulți cai care îi dau la carne, aceasta este proprietatea mea, ceea vreau , aceea voi face”.

Astfel oamenii legii au decis ca animalul să rămână temporar la grajd, în grija antrenoare de hipism, până la o decizie finală a autorităților. Totodată femeile au scris și o plângere pe așa numiții proprietari ai calului în care au cerut ca aceștia să fie pedepsiți conform legii pentru cruzmie față de animale.

Și organizația de protecție a drepturilor animalelor ,,Societate Umană„ s-a sesizat pe marginea acestui caz și au expediat o cerere către Ministerul de Interne și anume ministrului Adrian Efros să se implice personal astfel ca armăsarul să nu ajungă la așa numiții proprietari, iar pe numele acestora să fie deschisă o cauză pentru cruzimea față de animale.

Am telefonat serviciul de presă al MAI care ne-a confirmat înregistrarea cererii și cei de la IP Ciocana ne-au confirmat că investighează cazul.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE