6.6 C
Chișinău

Ambasadorul RM la Moscova, convocat la MAE-ul rus: I s-a înmânat o notă de protest față de „acțiunile neprietenoase ale Chișinăului”. Reacția MAEIE | VIDEO

Ambasadorul Moldovei în Rusia, Lilian Darie, a fost chemat la Ministerul de Externe de la Moscova. Diplomatului i-a fost înaintată o notă de protest în legătură cu acțiunile neprietenoase ale oficialilor de la Chișinău. În reacție, Ministerul de Externe de la noi declară că decizia Federației Ruse este regretabilă.

Într-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe se spune că Lilian Darii a fost informat că autoritățile de la Moscova sunt nemulțumite de acțiunile Chișinăului privind interzicerea accesului pe teritoriul R. Moldova pentru anumiți cetățeni ruși, funcționării Mass-media de limba rusă, dar și vizavi de o presupusă pregătire a militarilor ucraineni pe teritoriul R. Moldova.

”Astfel de acțiuni neprietenoase includ fapte de persecuție politică a presei ruse și de limbă rusă, care contravin obligațiilor internaționale ale Chișinăului în domeniul protecției libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor. Cazurile de discriminare împotriva cetățenilor ruși care intră în R. Moldova au devenit sistemice, iar refuzurile nefondate de a trece frontiera au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive de natură antirusă”, se precizează în nota emisă.

Totodată, Lilian Darie a fost informat despre faptul că o serie de oficiali din Republica Moldova au interdicția de a intra pe teritoriul Federație Ruse drept răspuns la acțiunile conducerii moldovenești. Ministerul de Externe de la Moscova și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în massmedia despre planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forțelor armate ucrainene pe teritoriul moldovenesc cu participarea instructorilor din țările NATO.

”A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin, care ar duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și la implicarea directă a acesteia în ostilități de partea regimului de la Kiev, este inacceptabil”, ai scrie Ministerul rus de Externe.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov ne-a spus că ”Decizia Federației Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre”, susține Ministerul de Externe de la Chișinău.

Ce ține de afirmațiile Moscovei despre planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forțelor armate ucrainene pe teritoriul moldovenesc cu participarea instructorilor din țările NATO, Zaharov susține că acestea nu sunt adevărate, precizând că anul trecut, în luna iunie a fost organizat doar un curs de instruire în contextul asistenței umanitare oferite specialiștilor ucraineni pentru obținerea abilităților necesare în curățarea terenurilor de obiecte explozive, urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Zaharov, 12 persoane sunt vizate de interdicția de a intra în Rusia. Printre acestea se numără șapte jurnaliști de la unele posturi private, un consilier prezidențială, dar și șeful cabinetului președintelui țării.

De asemenea, sunt vizați secretarul general al Guvernului, un membru al Consiliului Audiovizualului și coordonatorul Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE