1.1 C
Chișinău

„Forța Fermierilor” se declară dezamăgită de comisia promisă de Ministerul Agriculturii. Reacția MAIA | VIDEO

Asociația Forța Fermierilor constată cu mare regret că, deocamdată, Comisia specială pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor, creată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este nefuncțională. Despre aceasta, organizația spune într-un comunicat în care se plânge că producătorii agricoli în continuare sunt supuși presiunii de către creditori. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii susține că entitatea creată nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici, însă sunt depuse eforturi ca prin colaborare să fie găsite soluții adaptate la profilul și nevoile fiecărui agricultor.

Într-un comunicat emis de Forța Fermierilor se spune că din 4 decembrie 2023, data creării Comisiei speciale pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor, a avut loc o singură ședință.

”Timp de o lună, în pofida solicitărilor noastre, nu au mai fost ședințele Comisiei și noi nu cunoaștem care sunt planurile acestei entități. În prezent, nu există din partea autorităților niciun ajutor individual pentru fermieri, care se află în dificultate de plată, așa cum afirmă unii demnitari de stat. Organizația noastră în măsura posibilităților și grație relațiilor bilaterale eficiente cu Camera de Comerț și Industrie acordă sprijinul consultativ producătorilor agricoli din raioanele Cahul și Cantemir, care dispun de acte de secetă. Însă, marea majoritate a agricultorilor mici și mijlocii sunt în criză imensă din cauza discrepanței enorme între costurile foarte ridicate de producere și prețurile mizere de comercializare a materiei prime”, se arată în mesajul fermierilor.

În acest context, agricultorii consideră că au fost mințiți și că actualmente s-ar mima procesul de ajutor țintit, promis, privind relațiile cu creditorii, care, susțin ei, continuă presiuni asupra fermierilor.

În reacție, Ministerul Agriculturii susține că potrivit deciziei Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri, s-a pus la dispoziția creditorilor informații despre 121 de agenți economici care au probleme în realizarea obligațiunilor de plată conform contractelor cu instituțiile bancare, non-bancare și diverși furnizori. Până acum, potrivit instituției, 3 instituții bancare și un furnizor de inputuri au prezentat soluțiile puse în aplicare. Majoritatea acestora se referă la modificarea condițiilor inițiale de plată pentru a face ratele mai ușor de gestionat pentru agricultori.

”Comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici, însă sunt depuse eforturi ca prin colaborare să găsim soluții adaptate la profilul și nevoile fiecărui agricultor. Următoarea ședință a Comisiei va avea loc vineri, 12 ianuarie curent, la care sunt invitați să participe și creditorii cu rapoarte preliminare”, precizează Ministerul Agriculturii.

Amintim că, pe parcursul anului trecut, agricultorii au protestat în faţa Guvernului cerând să fie scutiţi de penalităţile bancare pentru un an, printr-o decizie a Comisiei Situaţii
Excepţionale.

Solicitarea le-a fost însă respinsă. Totodată, aceștia au cerut introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților și executarea silită în situația în care majoritatea dintre ei au ajuns în pragul falimentului din cauza crizelor din ultimii ani și căderii prețurilor la cereale.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE