22.2 C
Chișinău

Experții români de nivel înalt – joacă roluri cheie în guvernul de la Chișinău. În ce instituții activează funcționarii | VIDEO

Două instituții importante din țara noastră sunt conduse de funcționari români care au făcut carieră la București și și-au luat ulterior cetățenia moldovenească. E vorba despre Banca Națională și Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. Totodată, mai mulți experți români de nivel înalt – foști miniștri și șefi de instituții – joacă roluri cheie în guvernul de la Chișinău.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, senatoarea USR și fost ministru al Finanțelor în România, a fost numită în funcția de șef al BNM în data de 22 decembrie de Parlamentul de la Chișinău. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu în ziua în care fostul guvernator Octavian Armașu a fost revocat din funcție. P

otrivit g4media.ro, Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.

Daniel-Marius Staicu, șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a fost numit de către Guvernul Republicii Moldova în funcția de director al Serviciului pe un termen de 5 ani în noiembrie 2022.

Sursa citată susține că acesta a fost șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România.

În 2021, Staicu fusese numit în funcția de director în cadrul Direcția conformitate Victoriabank – grupul financiar deținut de Banca Transilvania. Anterior, el a fost ofițer specialist la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din Poliția Română.

Diplomatul din România, Cosmin Dinescu, conduce misiunea Uniunii Europene în Republica Moldova. Uniunea Europeană l-a numit în aprilie 2023 în această funcție. Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în diplomație. Anterior a fost secretar general al MAE, ambasador în Lituania și Croația, director general pentru afaceri juridice.

Și despre Daniel-Marius Staicu, dar și despre Cosmin Dinescu a informat instituțiile statului. Cei trei – Anca Dragu, Daniel-Marius Staicu și Cosmin Dinescu, figurează și în documentele oficiale și au primit cetățenia RM.

Totodată, potrivit presei de peste Prut, nouă consilieri de nivel înalt numiți de UE activează pe lângă Guvernul de la Chișinău. Este vorba de fostul ministru al Educației în România, Daniel Funeriu. Înainte de a se alătura echipei Înalților Consilieri ai UE în Republica Moldova, acesta activa în calitate de cercetător în cadrul Institutului Charles Sadron din Franța.

Dragoș Ciuparu este un alt consilier numit de UE în îara noastră. El activează în oficiul prim-ministrului și a fost fost șeful Cercetării din România. Nicolae Grigore este consilier pentru sectorul Servicii Financiare la Banca Națională a Moldovei. A activat anterior în cadrul Băncii Naționale a României și cu o experiență de peste 20 de ani în supravegherea prudențială și lupta contra spălării banilor.

Gabriela Scutea lucrează pe lânga Ministerul Justiției și Procuratura Generală din Moldova. A fost procuror general al României. Are o carieră de 27 de ani ca procuror în România.

Alexandru Săndulescu înainte de a se alătura Misiunii Înalților Consilieri UE în Republica Moldova a fost Director General al Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei din România, cercetător și director de programe în cadrul institutului național de cercetare-dezvoltare energetică ICEMENRG.

Victor Wili Apreutesei este consilier la Ministerul Afacerilor Interne. Are peste 21 de ani experiență în Poliția Română, începând ca ofițer de investigații criminale, analist și manager al unităților de analiză a informațiilor și de protecție a martorilor, precum și ca primadjunct al Inspectorului General al Poliției Române.

Victor Giosan deține funcția de xpert pe lîngă premierul Moldovei pentru reforma administrației publice locale. Giosan are peste 21 de ani de experiență în calitate de manager de top și expert internațional în administrația publică centrală și locală din România.

Alți experți români selectați de UE sunt Anca Boagiu, fost ministru al transporturilor și al integrării europene din România, activează în prezent la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova pentru a ajuta echipa să se pregătească pentru negocierile de aderare la UE, transmite Radio Moldova.

Iar Irina Alexe, expert UE pe lângă guvernul Republicii Moldova a fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne din România atât în guvernul Cîțu, cât și în guvernul Cioloș. Ea a primit gradul de chestor în MAI la 35 de ani și s-a pensionat la 42 de ani.

Informația despre cei menționați este publicată și pe pagina oficială a Delegației Uniunii Europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE