Aproape trei sferturi din paturile Spitalului municipal de boli contagioase pentru copii sunt ocupate. Din cele o sută de locuri, doar 20 sunt disponibile. Despre asta a declarat pentru Canal 5 medicul infecționist Diana Vlad. Potrivit ei, un număr mare de pacienți sunt internaţi cu morbiditatea sezonieră a infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare și a gripei. Aproximativ 40 de copii sunt internați în spital în fiecare zi. Totodată, Agenția pentru Sănătate Publică susține că, în prima săptămână a noului an, în țară au fost înregistrate aproximativ 7 mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea la copii.
Diana Vlad, medicul Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, ne-a spus că aici sunt internați în fiecare zi circa 40 de copii cu diverse diagnostice. Și că ieri toate cele 100 de paturi erau ocupate.
DIANA VLAD, medicul infecționist al Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii: „Cealaltă săptămână numărul de adresări a fost relativ mare, inclusiv numărul de spitalizări, ieri dimineața în instituție au fost 118 de pacienți spitalizați. Dacă să vorbim despre ziua de azi, luând în considerație că a fost după sărbători, ieri au fost externați un număr mai mare de pacienți, respectiv astăzi în instituția noastră sunt spitalizați 80 de copii, avem locuri pentru a spitaliza un nou val de adresări a micilor pacienți”.
Potrivit Dianei Vlad, din numărul total de copii internați, aproximativ 75 la sută au fost spitalizaţi cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, restul cu gripă, coronavirus și amigdalită, au fost și cazuri cu tuse convulsivă.
Mamele unor pacienților mici care au stat câteva zile în spital au spus că micuţii se recuperează și că nu-şi fac griji ca în timpul pandemiei de covid-19.
„Copilul a fost internat cu gripă de tip A, a stat la terapie intensivă câteva zile. Am fost transferați ieri într-un salon obișnuit. Starea a revenit deja la normal, nu mai are febră, copilul se simte bine”.
„Au stabilit că are o problemă cu gâtul, apoi au descoperit că e ceva în neregulă cu plămânii fetiţei, ne-au tratat foarte bine, mulțumesc”.
„Noi am venit aici pe 8 ianuarie, fetiţa se simţea rău pentru că a contactat probabil o viroză şi o toxiinfecţie alimentară. Ca astăzi plecăm pentru că au fost trei zile de picurători, copilul se simte mai bine, deja se joacă, mănâncă, e totul bine”.
Directorul interimar al Spitalului clinic municipal „Gheorghe Paladi” a spus că în secția de pediatrie aproape toate locurile sunt ocupate de pacienți mici cu infecții respiratorii acute.
VASILE UZUN, directorul interimar al Spitalului Clinic Municipal “Gheorghe Paladi”: „La cele 25 de paturi de care dispunem pentru boli respiratorii acute sunt acum 30 de copii. Dar în principiu putem extinde dacă este necesar cu 10-15 locuri”.
În secția de boli infecțioase pentru adulți de la Spitalul Clinic Municipal Gheorghe Paladi la fel sunt mulți pacienți în această perioadă. Zilnic aici sunt internate 30-35 de persoane cu diverse diagnostice, majoritatea cu pneumonie.
VASILE UZUN, directorul interimar al Spitalului Clinic Municipal “Gheorghe Paladi”: „Sunt 170 de paturi în spital, aproximativ acum avem 130-135 de pacienţi, adica mai sunt locuri. În fiecare zi unul se externează, altul se internează”.
Amintim că în 9 ianuarie, la ședință operativă a Primăriei Chișinău, șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, a declarat că în municipiu se atestă o creștere cu 30% a numărului de infecții acute ale căilor respiratorii.
Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, s-au înregistrat cu peste o mie de cazuri mai mult, comparativ cu cea precedentă, ceea ce a pus o presiune semnificativă asupra sistemului medical al orașului, în special asupra spitalelor și secțiilor pentru copii, iar Bolocan a numit situația tensionată.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Elena Mudrîi, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta situația din țară.
În același timp, după cum comunică Agenția Națională de Sănătate Publică pe site-ul său, pe parcursul săptămânii trecute, morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 280 de cazuri la 100 mii populație. Astfel, în perioada 1 – 7 ianuarie au fost raportate peste 7000 de cazuri, majoritatea fiind la copii – 57%.
În plus, potrivit Agenției, au fost înregistrate 54 de cazuri de gripă sezonieră: 32 dintre acestea în municipiul Chișinău, șase – în Ialoveni, cinci în Soroca, patru în Fălești, în Briceni și Căușeni câte două cazuri, în municipiile Bălți, Orhei și Rezina – câte un caz.
Specialiştii îndeamnă populația să contacteze imediat medicul de familie sau să sune la 112 la apariţia primelor simptome ale infecţiilor virale și gripei, precum febra, tusea și secrețiile nazale.