22.2 C
Chișinău

Consecințele sărbătorilor de iarnă: Platforme de deșeuri inundate de gunoaie, în capitală. Locatarii dau vina pe Primărie, în timp ce instituția acuză șoferii iresponsabili | VIDEO

Platforme de deșeuri inundate de gunoaie. Astfel de tablouri vedem zilele acestea în unele curți din Chișinău. Locatarii spun că primăria trebuie să ia măsuri. La rândul lor, cei de la întreprinderea municipală Autosalubritate spun că de multe ori accesul spre platforme este blocat de mașinile parcate, astfel că autosecialele nu pot interveni.

Saci de gunoie aruncate în fața unui bloc locativ de pe strada Cornului din sectorul Buiucani al capitalei au ocupat tot trotuarul. Stau aruncate pungi, sticle de plastic și vechituri în apropiere de platforma cu tomberoane de gunoi și chiar se simte și mirosul.

„Nu au fost autospecialele, salubritate eu așa înțeleg. Deci vedeți că am ieșit și eu cu pungile, am ținut trei zile în casă că vremea era rea, dar am rămas acum mască cu tot ce văd aici. E groază, groază sincer, deci primăria trebuie să ia ceva măsuri, nu mai spun că noi locatari acestor două blocuri suntem revoltați că au pus aici gunoiște”.

„Înainte parcă veneau dimineața la timp și îl luau, dar acum e lasă de dorit”.

Prin gunoi am suprins și o haită de câini vagabonzi. Locatarii se plâng că patrupezii împrăștie gunoaiele pe marginea străzii și a devenit o sursă de hrană pentru ei.

„Nu au venit mașinile să le ia și atât. Oamenii nu au ce face, și în partea ceea tot așa nu a luat mașinile. Dacă nu o să vină mașinile o să fie tot orașul așa. Câini o să înceapă a târâie tot într-o parte și în alta. Ei de-amu târâie, târâie tot”.

O situație similiară este și pe strada Buiucani. Și acolo platforma este plină de mizerie, iar pungile cu gunoi formează o piramidă.

„Din cauza acestei zăpadă, din cauza sărbătorilot atât s-a grămădit, dar așa aici mereu este curat, mereu. dar așa în orice caz nu era așa, acolo erau multe dar așa nu stăteau împrăștiate”.

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Întreprinderii de Autosalubritate, Tatiana Cucovici, ne-a spus că vinovați sunt șoferii care parchează automobilele în apropierea platformelor de gunoi și din cauza cărora accesul autospecialelor către tomberoane este anevoios.

TATIANA CUCOVICI, comunicator Î.M. Salubritate: „În majoritatea curților de bloc, unde s-au atestat astfel de situații, este din cauza că nu sunt deszăpezit căile de acces pe platformele de stocare a deșeurilor, iar în alte curți de bloc, este din cauza mașinilor parcate neregulamentar chiar în fașa platformelor. Noi am ieșit și în teren să vedem care este problema cum se descurcă muncitorii noștri. Dar noi astăzi până la sfârșitul zilei intervenim, mâine la fel, și situația o să fie în ordine”.

Tatiana Cucovici a declarat că zilnic din capitală se evacuează în mediu de 5000-5500 metri cubi de deșeuri. În prezent un pic s-a majorat volumul de deșeuri din cauză că au fost sărbătorile de iarnă.

Oamenii cred că de vină ar fi nu doar locuitorii Chișinăului, dar și autoritățile, care nu întreprind nimic pentru a soluționa problema.

Autoritățile susțin, însă, că fac tot ce le stă în puteri, dar educația și nivelul de cultură al oamenilor nu pot fi schimbate peste noapte.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE