22.2 C
Chișinău

Zăpada și ghețușul au pus stăpânire pe capitală: Trotuarele și curțile blocului sunt aproape impracticabile. Ce spun locatarii și autoritățile municipale | VIDEO

Zăpada pare că a pus stăpânire pe capitală. Străzile, trotuarele și curțile de bloc sunt pline de troiene și ghețuș, chiar dacă autoritățile dau asigurări că serviciile municipale au muncit pe tot parcursul nopții, inclusiv dimineața la deszăpezire. Potrivit primarului general, cel mai complicat este de a interveni pe trotuarele înguste, scări și drumuri spre unele curți deoarece toată munca se face manual. În aceste condiții, locuitorii Capitalei sunt îndemnați să fie înțelegători și precauți la drum, deoarece pericolul de ghețuș persistă.

Ghețușul le dă bătăi de cap chișinăuienilor. Oamenii pășesc cu grijă pe drumurile înzăpezite

„Este rău, rău, nu curăță nimic, dar treci și vei vedea singură, e imposibil să treci!. Ieri, de exemplu, am mers, am mers destul de departe, că nu circulau troleibuzele! Și aici, unde este Tudor Vladimirescu, am stat la stație, nu venea niciun troleibuz și apoi am mers pe jos”.

Unii șoferi susțin că de la căderea zăpezii nu au urcat la volan.

„Nu am călătorit deloc cu mașina, am călătorit cu mijloacele de transport public!”. 

„-Ieri nu ați încercat să ieșiți?
-Nu, nu am riscat, s-au produs multe accidente”.

„Este destul de periculos, dar ieri am văzut că majoritatea șoferilor neexperimentați nu au ieșit și deci totul a fost în ordine. Se lucrează ceva, am văzut cum aceleași drumuri au fost curățate. Am mers de mai multe ori pe acele trasee și de fiecare dată erau din ce în ce mai curățate”.

Pe unii locuitori ai capitalei i-am surprins cu lopata în mâini.

„Sunt adulți, bătrâni, pensionari, ei nu pot merge prin această zăpadă, așa că sperăm că, dacă toată lumea ridică o lopată ca aceasta, atunci totul se va rezolva”.

De dimineață, primarul Ion Ceban a anunțat că angajații primăriei continuă să muncească la deszăpezirea străzilor și trotuarelor, curților de bloc, acceselor, străzilor secundare, în stații și spre suburbii. Edilul a avertizat că în continuare se circulă în condiții de iarnă și a rugat cetățenii să evite „unele străzi”. Ulterior, în cadrul ședinței primăriei, edilul a mulțumit subalternilor săi pentru munca depusă și a cerut sporuri salariale pentru cei care au muncit multe ore peste programul obișnuit.

ION CEBAN, primarul general al capitalei: „Situația este mult mai bună în ceea ține traseele și trotuarele de bază. Mai avem de muncit pe zonele secundare. Suntem la muncă de foarte devreme, unii nici nu s-au culcat. Vreau să mulțumesc muncitorilor și vreau să aveți grijă de ei, vedeți și de eventuale sporuri salariale cum ar putea să fie fixate pentru aceste zile, în care oamenii sunt practic încontinuu în teren atât șoferii, cât și nemijlocit lucrătorii din diferite subdiviziuni. Accent sporit acum pe străzile secundare, accesele în curți, la instituțiile educaționale”.

Edilul a mai precizat că în unele zone ale orașului, stratul de zăpăda atinge peste 40-50 de cm și inclusiv pe carosabil s-a format ghețuș.

Potrivit responsabililor de la Spațiile Verzi, circa 350 de persoane sunt antrenate în lucrările de deszăpezire a parcurilor şi scuarurilor din capitală.

TUDOR GÎRBU, director interimar al Î.M. „Spații Verzi”: „În dotarea Î.M. „Spații Verzi” sunt 11 unități de transport, implicate în deszăpezire: tractoare cu perii și lame, împrăștietoare de material antiderapant și un utilaj folosit la deszăpezire și măturare”.

În acest conxt, el a îndemnat populația să fie precaută.

Menționăm că, pe parcursul zilei de luni, circulația transportului public a fost sistată. Primarul Ion Ceban a anunțat că atât pe parcursul zilei de ieri cât și pe parcursul nopții, mai multe troleibuze au circulat pe străzile capitalei pentru evitarea depunerii chiciurei pe rețeaua pe contact. El a precizat însă că astăzi și mâine troleibuzele și autobuzele circulă conform orarelor de duminică, cu mici ajustări, menționând că se pot atesta întârzieri de la orarul stabilit, staționări sau redirecționări.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE