22.2 C
Chișinău

În pofida declarațiilor anterioare, Andrei Spînu dorește concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău „unui consorțiu germano-francez”: „Noi trebuie să găsim o alternativă” | VIDEO

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale își dorește concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău „unui consorțiu germano-francez”. Andrei Spînu a reiterat încă odată că statul nu are resurse financiare pentru a investi în infrastructura Aerogării.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Eu aș fi foarte încântat să știu că am putut aduce un consorțiu germano-francez care să opereze Aeroportul din Chișinău. Eu am spus de mai multe ori, investițiile s-ar încadra între 200 și 300 de milioane de euro, asta sunt 6 miliarde de lei, asta este un buget pentru trei ani ceea ce investim noi la drumuri anual. Asta este foarte mult. Bugetul statului nu are 6 miliarde de lei să le bage în Aeroport. Noi trebuie să găsim o alternativă”.

Anterior, Spînu a mai declarat că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi gestionat în baza unui nou contract de concesiune ori a unui parteneriat public privat.

Potrivit lui, au fost deja purtate discuții cu câteva companii europene, care s-au arătat interesate să investească în aerogară. Pe lângă asta, în perioada următoare încăperile aerogării deja urmează să fie date în concesiune.

Anterior însă, președintele Maia Sandu, a declarat că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău și nici nu se caută potențiali investitori.

Am telefonat purtătorul de cuvânt de la Președinție pentru a afla dacă Maia Sandu își menține în continuare punctul de vedere, dar Irina Gotișan nu ne-a răspuns la telefon și nici la solicitarea expediată.

Amintim că, pe 28 martie 2023, autoritățile au finalizat toate procedurile de transferare a Aeroportului de la concesionarul Avia Invest către stat.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

Ulterior, firma a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.

Reprezentanții Avia Invest neagă aceste declarații și susțin că investițiile în infrastructură s-au ridicat la peste 72 de milioane de euro, iar calitatea lucrărilor de modernizare a fost verificată în mod repetat de către organele de control de stat.

În baza deciziei Curții de Apel, pe 27 martie 2023, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că activele, bunurile și terenurile Aeroportului Internațional Chișinău au revenit în proprietatea statului.

Compania a contestat însă hotărârea Curții de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii au respins recursul depus de fostul concesionar, calificându-l neîntemeiat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE