Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din CMC, alături de mai mulți asistenți personali, a organizat un flashmob în fața Primăriei Chișinău. Aceștia i-au cerut primarului general „să ia mâna de pe serviciile de asistență personală”. În replică, Ion Ceban i-a îndemnat pe consilieri să pună mâna pe lopeți.
Manifestanții au venit fața primăriei și l-au acuzat pe Ion Ceban că intenționează să lichideze serviciul de asistență personală.
Potrivit lor, 2000 de asistenți personali sunt lăsați fără suport din partea Primăriei Chișinău, iar din această cauză, sute de familii care au copii cu necesități speciale, nu vor mai avea nici un sprijin și suport din partea primăriei Chișinău, la ordinul primarului.
ZINAIDA POPA, consilier municipal PAS: „Chiar în febra sărbătorilor, acum câteva zile în urmă, Ion Ceban a luat anumite decizii care influiențează viața pentru 2000 de familii, 2000 de familii care au copii cu dizabilități sau membri cu dizabilități. Suntem aici pentru că este o problemă majoră pentru aceste 2000 de familii, de asistenți personali din Chișinău care până acum au avut un suport din partea CMC din bugetul municipal. Este un ordin semnat prin care se instituie moratoriu temporar pentru ocuparea funcțiilor vacante ale serviciului de asistență personală. Până pe 31.12 nu se vor mai încheia contracte cu asistenți personali”.
Înainte de a începe flashmob-ul, primarul Ion Ceban a venit cu o reacție.
ION CEBAN, primarul general al capitalei: „Vin Țipălăii de la PAS la ora 12:00 să le dați câte o lopată în mână, dar să le dați și instrucțiune cum să țină lopata în mână. Eu cred că ei nu au ținut niciodată o lopată în mână și nu prea știu cum se face acest lucru. Vă rog frumos să-i întâlniți acolo jos, cu niște lopeți și să le dați să mai pună și ei mâna pe lopată, să fie măcar ceva folos de pe urma lor”.
La scurt timp, reprezentanții PAS au venit cu o replică la afirmațiile lui Ceban.
ZINAIDA POPA, consilier municipal PAS: „Țipălăii din fața primăriei, anume așa i-a numit Ion Ceban pe asistenții personali care au venit astăzi în fața primăriei să ne spună off-ul și să ne vorbească cât este de greu să fii în serviciu unei persoane cu dizabilități 24 din 24”.
Ulterior, și reprezentanții Primăriei au venit cu o reacție.
Într-o notă informativă se spune că „după ce Guvernul a implementat Legea privind modificarea unor acte normative, prin care a fost aprobată reforma sistemului de asistență socială „RESTART”, a fost abrogat pachetul minim de servicii sociale. În consecință, începând cu anul 2024, acestea au fost excluse din sistemul de cofinanțare din contul transferurilor cu destinație specială al Fondului de susținere a populației și Bugetul de Stat. Totodată, au fost delegate atribuții din domeniul social, inclusiv regionale, municipiului Chișinău, fără alocări de mijloace financiare pentru acoperirea cheltuielilor suportate în procesul de realizare a acestora. Ne propunem să punem capăt inechității și discriminării și Primăria va cere Parlamentului ca 50 la sută din contribuțiile Capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău”, a mai precizat consilierul primarului Natalia Ixari.
Am încercat să obținem o reacție la aceste declarații de la Guvern, dar purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesajul expediat.
Nu a răspuns solicitării noastre nici purtătorul de cuvând al Ministerului Finanțelor, Cristina Nicolau.
Amintim că, la sfârșitul lui decembrie 2023, Guvernul a aprobat decizia cu privire la stabilirea moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar în funcțiile vacante înregistrate. Astfel, se extinde, până la 31 decembrie 2024, moratoriul pentru cele circa 16 mii de funcții vacante, înregistrate la data de 30 noiembrie 2023.
Anterior, un flashmob similar a avut loc împotriva deciziei Comisiei pentru Situații de Urgență a municipiului Chișinău, potrivit căreia școlile și liceele capitalei nu vor putea forma grupe cu program extins.
Potrivit primarului general Ion Ceban, această decizie a fost cauzată de o finanțare insuficientă pentru municipalitate din partea guvernului. Edilul mai spune că primăria va trebui să reducă cheltuielile tuturor direcţiilor municipale cu aproximativ 10 la sută.
Mai mult, Ceban a spus că „Guvernul a redus alocațiile pentru educație cu 356 milioane de lei pentru anul 2024, determinând o scădere semnificativă a resurselor disponibile pentru instituțiile educaționale. Asta în condițiile în care, potrivit lor, Chișinăul contribuie cu 23 de miliarde de lei la bugetul național, însă doar 2,8 miliarde de lei sunt întoarse înapoi în bugetul municipal, creând o discrepanță financiară semnificativă”.
În reacție, Ministerul Finanțelor a publicat un mesaj conform căruia, în bugetul de stat pe anul 2024, nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, pe dimpotrivă, a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.