22.2 C
Chișinău

Consecințele ninsorilor abundente în Moldova: Mașini și ambulanțe împotmolite în nămeți, localități în beznă și un post vamal cu acoperișul căzut | VIDEO

Mașini împotmolite în nămeți, copertina căzută la vama Albița, dar și deconectări de energie electrică în peste 40 de localități. Aceasta este situația la zi după ninsoarea din ultimele ore. Detalii, în reportaj.

În această noapte, din cauza zăpezii un automobil cu patru pasageri s-a blocat printre nămeți pe un drum secundar din localitatea Sadovoe, municipiul Bălți. Mașina și-a continuat drumul după ce a fost deblocată de carabinieri. Aceștia au intervenit și mai târziu, în jurul orei 2.00 pentru a scoate din nămeți un alt camion cu două persoane, blocat pe acostamentul traseului R-14 intrarea în municipiul Bălți.

În această dimineață, un șofer care transporta elevi a rămas blocat pe un traseul din satul Mihălășeni raionul Ocnița. Microbuzul a fost tractat de o mașină a poliției. Toți copiii au ajuns la ore, anunță forțele de ordine.

Tot din cauza troienelor, șapte ambulanțe s-au împotmolit în omăt și au fost deblocate cu suportul salvatorilor, pentru a putea ajunge la pacienți. Din cele aproape 6000 de apeluri înregistrate, în ultimele 24 de ore, la 112, aproape 1400 au fost pentru serviciul de asistență medicală de urgență. Un bebeluș s-a născut în ambulanță, iar o gravidă din Drochia a fost transportată de urgență la Chișinău.

Conform datelor 112, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a întreprins 38 de misiuni pentru deblocarea mijloacelor de transport, 7 dintre ele fiind la deblocarea ambulanțelor din raioanele Drochia, Hâncești, Chișinău, Leova și Strășeni. A fost nevoie și de implicarea poliției pentru a ajuta la deblocarea mașinilor rămase captive în zăpadă.

Punctele de trecere a frontierei de stat activează în regim normal, informează Poliția de Frontieră, cu excepția celui de la Leova-Bumbăta care are suspendată temporar activitatea din cauză omătului necurățat ce a blocat drumul de acces. Instituția anunță că în acest moment utilaje de deszăpezire intervin la fața locului pentru deblocarea accesului spre punctul de frontieră.

La punctele de trecere a frontierei Leușeni – Albița, Cahul – Oancea, autoritățile statului vecin redirecționează deplasarea camioanelor pe direcția de intrare în România, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

La postul vamal Leușeni, din cauza vântului puternic și ninsorii, în această noapte a căzut acoperirea de la copertina cea veche, care este practicată doar în situațiile când este atestat flux sporit de autoturisme pe sensul de intrare în țară. Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal mai precizează că vor activa la capacitate, astfel încât să garanteze un trafic civilizat și fără impedimente.

Peste 40 de localități rămân în continuare fără energie electrică, iar lucrările de reconectare a acestora se desfășoară și acum, menționează autoritățile.

Potrivit Centrului de Dirijare în Situații Excepționale la acest moment au loc lucrări de curățare și presărare a materialului antiderapant pe toate traseele naționale, regionale și locale. Circulația rutieră pe drumurile naționale din întreaga țară este asigurată în condiții de iarnă.

În continuare, MAI recomandă cetățenilor să urmărească informările autorităților cu privire la evoluția vremii și să respecte recomandările acestora. În urma deciziilor luate de Comisiile Situații Excepționale la nivel de raion sau municipii, vacanța de iarnă este prelungită cu o zi sau două pentru elevi în peste 1000 de instituții de învățământ din 24 raioane din țară. Recuperarea orelor pentru zilele de 9 și 10 ianuarie, curent, va avea loc după un grafic individual, stabilit de fiecare manager de instituție de învățământ din capitală. Despre acest lucru a informat șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE