-6.8 C
Chișinău

Risipă alimentară în Moldova: Cetățenii aruncă anual 170 de kilograme de mâncare, iar în perioada sărbătorilor volumul crește cu 30% | VIDEO

Moldova risipește anual tone de alimente. Dacă întregul volum ar fi împărțit tuturor locuitorilor țării ar reieși o cantitate de aproape 170 de kilograme de deșeuri alimentare pentru fiecare. Aceste date neau fost furnizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, potrivit căreia, în perioada sărbătorilor volumul deșeurilor crește cu aproximativ 30 la sută. În acest sens, Agenția a făcut o serie de recomandări. La rândul lor, chișinăuienii cu care am discutat au recunoscut că în această perioadă chiar cumpără mult mai multă mâncare decât consumă, în timp ce alții nu își permit nici măcar cele mai necesare lucruri.

În fiecare an, în întreaga lume sunt risipite milioane de tone de alimente. Moldova nu face excepție în acest sens. Statisticile arată că nu toți cetățenii noștri folosesc produsele alimentare în mod rațional.

MARIANA GRATII, șef comunicare cu mass-media, ANSA: „Anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi aproximativ 170 de kg de mâncare și este vorba în mare parte de mâncarea pregătită, și fructe și legume. În această perioadă, în forfota sărbătorilor de iarnă, cantitatea de aceste alimente aruncate în medie este cu circa 30 la sută mai mare decât în zilele obișnuite”.

Chișinăuienii cu care am stat de vorbă au recunoscut că procură mai multă mâncare decât consumă. Și se întâmplă ca mâncarea gătită să fie aruncată. Astfel de situații apar mai ales în perioada sărbătorilor. Alții au spus că nu cumpără mai mult decât au nevoie și nici nu aruncă produsele la gunoi, pentru că nu își permit să facă risipă.

„- Vă rămân produse în plus? Ce faceți cu ele?
– Ce să fac? Nu fac nimic. O țin în frigider, după care o arunc la gunoi, dacă nu mai e bună”.

„Trebuie cumpărată cantitatea de produse de care omul are nevoie, nu să fie procurată în plus după care să o arunce sau să se intoxifice cu ea”.

„E mai bine să hrănești animalele, mai bine să le dai cerșetorilor. Cred că trebuie să consumăm mai rațional apa și mâncarea”.

„Mai bine am găti mai puțin decât mai mult după care să aruncăm, pentru că avem niște vremuri în care îți pare rău să arunci ceva”.

Pentru a evita tentația de a cumpăra ceva în plus, experții recomandă să faceți o listă în avans. În plus, dacă mergi la un magazin sau piață în timp ce vi-i foame, riscați să cumpărați mai multe alimente decât, de fapt, aveți nevoie.

MARIANA GRATII, șef comunicare cu mass-media, ANSA: „ANSA și în scopul de a evita risipa alimentară care a devenit o problemă majoră la nivel mondial vine cu anumite recomandări. Și anume, recomandăm consumatorilor să planifice zilnic mesele, să utilizeze surplusul de alimente la prepararea meselor anterioare. De asemenea este important de-a utiliza caserole pentru a păstra alimentele sau o congelare a bucatelor, anume a bucatelor gătite în plus. Să depoziteze alimentele în mod corespunzător, pentru asta este nevoie de a citi neapărat eticheta, pentru ca să depozitezi alimentele este necesar conform indicațiilor de pe etichetă. Și evident fiecărui cetățean i se recomandă să meargă la magazin sau la piață cu lista de cumpărături pregătită în prealabil. Asta cumva îi va ajuta să evite procurarea produselor în surplus”.

Amintim că în 2022, Parlamentul a adoptat o lege care vizează reducerea risipei alimentare. Documentul prevede și procedura de vânzare a produselor la preț promoțional sau redus, donarea acestora către organizații caritabile sau direct consumatorilor finali.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE