22.2 C
Chișinău

Prognoza meteorologilor: Ninsorile se vor potoli în această noapte, însă țara va fi lovită de un ger de până la -18°C | VIDEO

Ninsorile abundente care au lovit astăzi Moldova se vor potoli în această noapte, iar mâine vor înceta. Informația a fost oferită pentru Canal 5 de Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În același timp, este prevăzută scăderea în continuare a temperaturii. În nordul țării, pe timp de noapte sunt așteptate înghețuri de minus 14 până la minus 18 grade. Între timp, în această după-amiază, meteorologii au schimbat codul portocaliu de pericol meteorologic în galben. Atenționarea va fi în vigoare până pe 10 ianuarie, după care se așteaptă o încălzire a vremii.

Meteorologii au spus că schimbarea bruscă a vremii în Moldova este asociată cu un ciclon sudic, din cauza căruia Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat un cod portocaliu de pericol meteo. Avertizarea a fost emisă pentru perioada 7-10 ianuarie.

NADEJDA STOLEAR, șeful Departamentului de prognoză al Serviciului Hidrometeorologic de Stat: „Începând cu 7 ianuarie pe teritoriul Republicii Moldova un ciclon din regiunea sudică a traversat teritoriul țării noastre. La moment pe 8 ianuarie el a ajuns cu centrul de asupra Mării Negre și fronturile sale se influențează teritoriul țării noastre. Pentru ziua de 8 precipitațiile sub formă de ninsoare care se vor menține și pentru noaptea 9 ianuarie dar vor fi mai slabe cantitativ”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a declarat că de la ora 14.00 a căzut cea mai mare zăpadă în Chișinău. În capitală, înălțimea stratului de zăpadă a fost de 15 cm. La Bălți 14 cm, la Soroca – 11 cm.

În același timp, aproape că nu a fost zăpadă în Comrat și Cahul, iar în alte localități sudice, de exemplu, Stefan Voda, nu au fost precipității.

Marți, meteorologii au scăzut nivelul de pericol meteo de la cod portocaliu la galben.

NADEJDA STOLEAR, șeful Departamentului de prognoză al Serviciului Hidrometeorologic de Stat: „Serviciul Hidrometeorolоgшс de stat a actualizat avertizarea meteorologică și a schimbat codul avertizării din portocaliu în galben pentru irmătoarele ore și până la data de 10 ianuarie deorice deja ciclonul se retrage din intensitate. Pentru ziua de astăzi se menține ninsori dar nu atât de puternice. Oricum pericolul pentru complicații ale vremii rămâne în vigoare”.

Responsabili de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat au menționat că în regiunea de sud a republicii, zăpada umedă continuă să se lipească de firele electrice și de copaci pe alocuri.

Pe 8 ianuarie acolo au fost înregistrate rafale de vânt de 7-15 metri pe secundă. Marți seara, în nordul țării, temperatura este de așteptat să scadă la minus 18 grade, ceea ce este puțin mai ridicat decât în mod normal.

În alte regiuni, temperaturile aerului vor corespunde nivelurilor din ianuarie. În sud, în unele locuri termometrul va scădea la 13 grade sub zero.

După 10 ianuarie, meteorologii prevăd o încălzire.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE