1.2 C
Chișinău

Primarul Capitalei a atacat în judecată Guvernul și Parlamentul. Ion Ceban: Autoritățile centrale lasă municipalitatea fără bani | VIDEO

Primarul Capitalei a inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului. Anunțul a fost făcut de către Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și demersurile. Potrivit documentului, Ion Ceban se plânge că autoritățile centrale lasă municipalitatea fără bani, punând, astfel, presiune financiară pe locuitorii capitalei.

Într-o postare anterioară, edilul spunea că municipiul Chișinău contribuie la formarea bugetului de stat cu 23 miliarde de lei, dintre care doar 13% sunt redirecționați înapoi către municipiu. Prin urmare, Ceban solicită ca, în regim de urgență, să fie alocate suplimentar încă 210,8 milioane de lei din bugetul de stat pentru primărie, pentru anul curent.

„Am inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului privind presiunea financiară pusă pe umerii chișinăuienilor și refuzul de a aloca sau compensa surse financiare necesare”, a anunțat primarul Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Totodată, edilul cere alocarea suplimentară, de urgență din bugetul de stat a sumei de 150 de milioane de lei pentru anul 2023 și 158 de milioane pentru anul curent pentru compensarea sporului lunar de 1300 de lei pentru angajații bugetari finanțați de de bugetul municipal Chișinău.

Înainte el spunea că municipiul Chișinău vitează în bugetul de stat 23 de miliarde de lei, dar înapoi primește bănuți, mai exact 13 la sută.

Am solicitat o reacție de la Parlament la anunțul făcut de Ion Ceban. Consultantul principal în Direcția comunicare și relații publice a Legislativului, Augustina Badica n-a scris că revine cu un răspuns mai târziu, lucru care, până în momentul redactării subiectului, nu s-a întâmplat.

De cealaltă parte, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Radu Marian a scris într-o replică pe rețelele de socializare că primăriile „din toată țara” se descurcă cu bugete mult mai modeste, reproșându-i lui Ceban că nu găsește mijloace financiare suficiente, deși municipalitatea înregistrează, anual, venituri de 7 miliarde de lei. ”Ar trebui să-i fie rușine(…) Să înceteze electorala și să se apuce de administrat orașul, a scris deputatul PAS Radu Marian pe rețelele de socializare.

Am apelat și la Guvern pentru o reacție la inițierea procedurii, anunțată de Ion Ceban, de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă nu a răspuns, deocamdată, solicitării noastre. Nu ne-a răspuns la apel nici purtătorul de cuvânt al Ministerului Finanțelor, Cristina Nicolau.

Amintim că la 2 ianuarie, Ion Ceban a publicat pe pagina sa de Facebook circulara Ministerului Finanțelor despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024, cu pretenția că a fost trimisă la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023. Potrivit lui Ceban, în acea circulară ar fi fost incluși alți parametri bugetari decât cei care se conțineau în prima circulară a Ministerului Finanțelor, în baza cărora a fost elaborat inițial proiectul bugetului municipal Chișinău. A doua zi, Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție, menționând că de fapt bugetul municipal Chișinău pentru 2024 a crescut.

„Astfel, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau în prima circulară din luna august 2023”, se spune în comunicatul Ministerului.

Menționăm că bugetul municipiului Chișinău pentru 2024 nu a fost aprobat încă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE