22.2 C
Chișinău

Pregătirile de Crăciun sunt în toi: La o brutărie din Orhei pe bandă rulantă se pregătesc tradiționalii crăciunei | VIDEO

Forfotă mare la o brutărie din Orhei, de unde pe bandă rulantă ies crăciuneii. Procesul este migălos, dar se merită. După multă trudă și ingrediente alese, rezultatul nu poate fi altul decât cel așteptat. Am fost și noi să vedem cum se face tradiționala împletitură din aluat în forma de cifra 8 neîncheiată în partea de jos, destinată sărbătorilor de Crăciun.

Am găsit brutarii muncind de zor. Aluatul era deja făcut și a încorporat zeci de kilograme de făină, apă, dar și alte produse.

DANIELA BRODEȚCHI: „La 100 kg de făină avem aproximativ 50 litri de apă. Avem aproximativ 2 kg de sare, 2 kg de drojdie, 2 kg de zahăr și până la 2 litri de ulei”.

MARIA STOIAN, reporter Canal 5: „Aluatul este unul extrem de simplu, dar rezultatul este delicios. Înainte de a începe procesul, gospodinele își fac semnul crucii, pentru că fără ajutorul Domnului nu se face nimic, spun femeile. Într-un vas punem faină, apă, drojdie, sare, zahăr, puțin ulei și frământăm cu grijă până obținem aluatul dorit”.

Următoarea etapă este împletitul crăciuneilor.

Brutar: „Întindem vițele, le împletim. -Cât de greu este totuși? La început orice lucru este greu, dar treptat, ne descurcăm, încercăm să reușim, să facem față”.

După ce am tot urmărit brutarii, am pus și noi mâna pe aluat ca să vedem dacă putem un crăciunel ca la carte.
Brutar: „ Luați…gramajul aluatului trebuie să fie de 300 de grame, să fie tot una. Luați și întindeți ușurel, nu forțați foarte tare. Este pentru prima dată când fac un Crăciunel, sper să mi-se primească.
-Cât de bine trebuie întins…?
– Puțin mai lung, vă străduiți la mijloc să fie totul uniform. MUSCĂ Și acesta este rezultatul”.

Crăciuneii sunt aranjați pe tăvi și duși într-o cameră unde stau aproximativ o oră, ca să se odihnească, după ce au tot fost frământați și modelați. Mai apoi, sunt băgați în cuptor de unde ies rumeni și numai buni de dat colindătorilor.

MARIA STOIAN, reporter Canal 5: „Potrivit tradiției, primul Crăciunel copt este pus la icoană ca să aducă noroc și un an bogat. Acesta se agață împreună cu flori de busuioc şi se ţine până la Sfântul Gheorghe. Apoi se scoate şi se dă la animale, ca să le păzească și pe ele de cele rele”.

Proprietara brutăriei ne spune că anul acesta crăciuneii sunt mai solicitați decât în alți ani. Iar pe lângă aceste copturi, moldovenii mai preferă să procure, în perioada Crăciunului, colăcei și cozonaci cu nuci, cu care sunt serviți cei ce merg să vestească nașterea Domnului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE