22.2 C
Chișinău

Renovarea Filarmonicii Naționale ar costa în jur de 75 de milioane de euro. Ministrul Culturii: O povară prea mare pentru bugetul public, căutăm investitori | VIDEO

Renovarea Filarmonicii Naționale ar costa în jur de 75 de milioane de euro. Despre asta a anunțat ministrul Culturii Sergiu Prodan într-un interviu pentru Moldpres. Potrivit lui, suma ar fi o povară prea mare pentru bugetul național, iar din acest motiv, autoritățile sunt în căutare de investitori pentru reconstrucția Filarmonicii.

Potrivit ministrului Culturii, în prezent nu există o decizie finală în ceea ce privește proiectul arhitectural și executorului acestuia.

„Primii pași în reabilitarea Filarmonicii Naționale, într-adevăr, au fost deja făcuți. Rezultatele concursului anunțat în toamna anului 2022 au fost făcute publice în mai 2023, iar la 26 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Casa de arhitecți din Germania, a cărei idee a obținut cele mai multe puncte, și-a prezentat conceptul la Chișinău. Cu toate acestea, încă nu există o decizie finală în ceea ce privește proiectul arhitectural și executorului acestuia. Va conta foarte mult și ofertele financiare, pentru edificarea unei noi Filarmonici ne-ar costa, estimativ, circa 75 de milioane de euro. Ar fi o povară prea mare pentru bugetul public, de aceea, căutăm investitori. Sperăm să venim în curând cu noutăți bune”, a declarat Prodan.

Oficialul a mai adăugat că vrea pentru viitoarea filarmonică o sală cu o acustică de mare clasă pentru a putea derula proiecte internaționale de anvergură și crește muzicieni care să ne reprezinte țara la cel mai înalt nivel în toată lumea.

Amintim că Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost mistuită de un incendiu puternic izbucnit în 24 septembrie 2020. În urma acestuia, tavanul sălii principale s-a prăbușit, peste 3500 de metri pătrați fiind afectați de flăcări. Ministerul Culturii a inițiat concursul de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului și o campanie de donare de fonduri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE